Росія готує на Донбасі теракт з використанням отруйних хімікатів - розвідка


Головне управління розвідки Міністерства оборони України спостерігає низку ознак, які чітко вказують на підготовку Росією диверсійно-терористичного акту з використанням хімічно небезпечних отруйних речовин.

Про це під час брифінгу в Міноборони заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, повідомляє Укрінформ.

“Починаючи з листопада 2018 року воєнна розвідка відмічає цілеспрямоване нагнітання Російською Федерацією обстановки на тимчасово окупованих територіях України та штучне поширення в медіапросторі теми, пов'язаної з хімічною зброєю. Лунають безпідставні та вочевидь провокативні заяви стосовно підготовки Збройними силами України застосування отруйних речовин на Донбасі. На сьогодні Головне управління розвідки Міністерства оборони України спостерігає ряд ознак, які чітко вказують на підготовку Росією диверсійно-терористичного акту з використанням хімічно небезпечних отруйних речовин”, - заявив Скібіцький, додавши, що в подальшому це подаватиметься російськими пропагандистами як застосування українськими силовими структурами хімічної зброї проти мешканців Донбасу.

За словами представника розвідки, Кремль намагається використати наявність на окупованих територіях значної кількості потенційно небезпечних підприємств, де зберігаються запаси отруйних речовин, насамперед хлору та аміаку. “На сьогодні застосуванню Росією хімічної зброї сприяють погодні умови, оскільки низькі температури посилюють стійкість отруйних речовин, насамперед хлору, на місцевості та збільшують тривалість дії цих отруйних речовин на людей. При цьому російські спецслужби цинічно розраховують на значну кількість жертв серед цивільного населення, що забезпечить відповідний резонанс та увагу міжнародної спільноти”, - заявив Скібіцький.

Він також відзначив, що Москва ще з листопада ц.р. проводить масштабну інформаційну кампанію зі звинувачення України в прихованій підготовці до таких дій. “За нашими оцінками аналогічною схемою Росія провела інформаційну операцію напередодні хімічної атаки в Сирії 24 листопада... для виправдання подальшого заподіяння авіаційних ударів по сирійських опозиційних силах”, - зазначив представник розвідки.

Як зазначалось під час брифінгу, сьогодні противник на тимчасово окупованих територіях Донбасу проводить комплекс заходів, серед яких підвищення готовності російських окупаційних військ до дій в умовах хімічного забруднення. За словами Скібіцького, з території Росії вже завезено додаткові засоби індивідуального захисту для особового складу 1 та 2 армійських корпусів. При цьому відмічається поставка дослідницьких зразків, які використовуватимуться на окупованих територіях у бойових умовах.

Це вкотре підтверджує, наголосили на брифінгу, що Росія використовує територію України для випробування новітніх зразків озброєння та військової техніки.

Скібіцький застеріг, що небезпеку для цивільного населення на сьогодні становлять об'єкти, на яких зберігаються отруйні речовини. Серед них — хімічний гігант “Стирол”. На думку представників розвідки, неспроможність російської окупаційної влади забезпечити безпеку на підприємстві може призвести до техногенних катастроф, що неодмінно буде використане російською стороною для дискредитації України і перекладання на неї відповідальності.

“Воєнна розвідка спостерігає ознаки реальної підготовки противника до проведення провокаційного диверсійно-терористичного акту з використанням хімічно-небезпечних отруйних речовин. Встановлено, що на окуповані території Донбасу в середині грудня прибула група російських спеціалістів з хімічних бойових та отруйних речовин. У складі групи є не тільки військовослужбовці ЗС Російської Федерації, а також представники спеціальних служб, зокрема, співробітники ФСБ Росії”, - повідомив представник управління розвідки.

Він нагадав, що репутація ФСБ неодноразово опинялась під питанням у контексті скандальних ситуацій з отруйними речовинами. За словами Скібіцького, Росія планує задіяти весь арсенал інструментів впливу для поширення сфальсифікованих доказів начебто причетності України до хімічного забруднення окупованих територій та дискредитації держави перед міжнародною спільнотою. Це, на думку російських ідеологів, призведе до втрати підтримки України з боку союзників і партнерів, підкреслив Скібіцький.