Рожнівська ОТГ розпочала життя за новими правилами


П'ять місяців тому Рожнівська ОТГ розпочала життя за новими правилами, з 1 січня тут працюють у нових бюджетних умовах. Вибори тут відбулися 29 жовтня торік. До неї належать села – Рожнів (адміністративний центр), Кобаки і Хімчин.

За словами голови  Рожнівської ОТГ Сергія Радиша, дуже важливо дбати не тільки про розвиток адміністративного центру, а системно наближати послуги до людей в усіх населених пунктах, які належать до об’єднаної громади.

Нові фінансові умови, на думку очільника ОТГ, сприятимуть поліпшенню життя в громаді.

«Загальний бюджет Рожнівської ОТГ становить понад 57 млн. грн. Прогнозовані власні надходження на 2018 рік – це майже 7 млн. грн. Відрадно, що вже вдалося закумулювати в громаді 3,5 млн. грн. власних надходжень. А на 1 червня перевиконання бюджету громади становило майже 1 млн. грн.», - розповів Сергій Радиш.

За його словами, громада уже отримала перший транш інфраструктурної субвенції, яка становить для неї 3,5 млн. грн. У гірській місцевості дуже болючим є питання доріг, тому у бюджеті було закладено по 100 тис. грн. на їх ремонт. Він додає, що у Рожнівській ОТГ стартують такі проекти: облаштування футбольного поля у Рожневі за власні надходження і кошти обласного бюджету; заміна вікон у Кобаківському ліцеї, куди буде спрямовано кошти інфраструктурної субвенції; реконструкція будівлі колишньої бібліотеки під ЦНАП за власні надходження; у Рожневі добудовують дитячий садок, щоб відкрити додаткову групу, оскільки нині в черзі аж 90 дітей; облаштування тротуарів у Рожневі і Хімчині за кошти інфраструктурної субвенції; прокладання дороги в Хімчині. Голова ОТГ розповів, що невдовзі у громаді запрацює комунальне підприємство «Рожнівський сількомунгосп», куди буде закуплено сільськогосподарську техніку з метою благоустрою громади. Також в громаді планують, що це підприємство буде заробляти гроші на її розвиток.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, який узяв участь у прес-турі, зазначив: «У Рожнівській ОТГ найбільшим бюджетоформувальним податком громади є ПДФО, який на 1 червня перевиконано відповідно до затвердженого плану на понад 50 відсотків. Із врахуванням тенденцій наповнення бюджету можна говорити про розвиток громади шляхом фінансування розвиткових проектів. Інфраструктурна субвенція, яка нині є фундаментом розвитку інфраструктури, дає можливість зосередити увагу громади на основних проблемах, зокрема ремонтах і реконструкціях об’єктів соціальної сфери. Варто зазначити, що надзвичайно важливим є розв’язання проблеми дорожнього покриття в гірській місцевості, адже це дасть можливість отримувати від туристів та інвесторів значний фінансовий ресурс як інструмент розвитку територій.