Рожнівська ОТГ: «Зекономити – це заробити у самого себе»


Енергоносії – друга після оплати праці найбільша стаття витрат для бюджетних установ, зокрема, на електроенергію.

У Рожнівській громаді зменшити видатків на електроенергію у навчальних закладах спробували вирішити з допомогою проектів з використання джерел альтернативної енергії, у підготовці яких допомагали експерти Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону.

      Якщо коштів на великі комплексні проекти не вистачає і споживання скоротити можна лише до певних меж, то креатив і новітні технології допоможуть «зекономити у самого себе». Вже цього року у громаді розпочалась реалізація проекту «Створення умов для забезпечення енергоефективності бюджетних установ Рожнівської сільської ради ОТГ шляхом придбання та встановлення сонячних панелей». Панелі загальною потужністю 30 кВт планують встановити на дахах Рожнівського, Кобаківського та Хімчинського ліцеїв.

      У травні три навчальні заклади в селах Рожнівську ОТГ, де планують створити сонячні міні-електростанції, відвідали фахівці Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу разом з радником з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігорем Мельничуком та зробили заміри інсоляції сонячного випромінювання, щоб оцінити ефект таких установок в кожному окремому закладі. У відповідності до цих показників будуть створюватись технічні завдання для підрядників, які монтуватимуть сонячні панелі.

      Результатом проекту стане економія коштів на електроенергію, яку споживають навчальні заклади, за рахунок власного виробництва. А зекономлені кошти будуть спрямовуватись на розвиток ОТГ.

      Один схожий пілотний проект у Рожнівській громаді вже працює, розповідає спеціаліст з проектної роботи у громаді Микола Никифоряк. Сонячна електростанція потужністю 1 кВт, яку встановили на даху місцевого садочка, за рік згенерувала 14 тисяч кВт електроенергії.

«Оскільки як бюджетна установа продавати згенеровану електроенергію за зеленим тарифом ми не можемо, то направляємо її на власні потреби. Уклали з обленерго договір на оренду ліній електропередач і те, що не використовує дитсадок, передається на інші бюджетні установи громади за взаємозаліком. Платимо лише 20 копійок за транспортування кіловата електрики. Решту, фактично, економимо. За нинішнім тарифом громада економить на кожному кіловаті 2 гривні 60 копійок», - пояснює Микола Никифоряк.

       Якщо тільки приблизно оцінити річне споживання електрики одним навчальним закладом, то зекономлені кошти будуть досить істотними.

«Проект, загальною вартістю 1,175 млн грн, у всіх трьох навчальних закладах планують реалізувати до кінця 2019 року і поки він не має аналогів серед громад Івано-Франківщини, оскільки він є комплексним та передбачає як заходи з твердим компонентом, так і поширення позитивного досвіду на всю громаду через розробку місцевих цільових програм», - зазначає радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук.

      Адже в рамках проекту заплановано впровадження системи організації та проведення процедур з розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату Рожнівської ОТГ, а також створення базового реєстру викидів СО2. Окрім того в майбутньому як наслідок реалізації заходів проекту буде розроблена місцева програма енергоефективності Рожнівської ОТГ на період 2020-2023 роки.