Розвиток гірських територій в умовах децентралізації розглянули на III Карпатському Форумі Народовладдя


Розвиток гірських та високогірних населених пунктів в умовах проведення децентралізації вимагає ретельного врахування їх специфіки в підходах при формуванні спроможних територіальних громад, а також додаткових державних гарантій забезпечення їх ефективного функціонування.

Це стало головною темою III Карпатського Форуму Народовладдя, що відбувся 13 лютого 2017 року в смт. Великий Березний Закарпатської області.

Участь у роботі форуму взяли уповноважені представники органів місцевого самоврядування Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, народні депутати України, науковці, експерти та представники громадськості. Від Івано-Франківської обласної ради  участь в заході взяли перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, заступник голови обласної ради Сергій Басараб та голова постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, європейської інтеграції, інвестицій та розвитку туризму Ігор Дебенко.

"Економічне зростання, європейська інтеграція, зрештою і політична стабільність неможливі в сьогоднішніх реаліях без ефективно проведеної реформи децентралізації. Разом із тим, гірські та високогірні населені пункти, формування спроможних громад на їх основі, мають специфіку, яку необхідно враховувати. Без цього, як і без реально діючих державних гарантій, вести мову про формування передумов для висхідного розвитку гірських територій досить складно", - відзначив Гладій.

Сприяти цьому, за словами заступника голови, можна зокрема шляхом внесення змін до податкового законодавства, передусім перерозподілу податку на доходи фізичних осіб, спеціальних умов оподаткування суб'єктів підприємницької діяльності зі спрямуванням частини коштів до місцевих бюджетів, за місцем проживання особи / знаходження виробничих потужностей, а не за місцем реєстрації як є зараз, що дало б можливість залучати їх додатково на розвиток місцевої інфраструктури. Окремої уваги заслуговують також трансферти з державного бюджету для місцевого самоврядування, зокрема врахування особливостей гірських населених пунктів у частках базової, освітньої, медичної та спеціальної дотацій. Відповідні коефіцієнти мали б бути окремо передбачені й у частці субвенцій, що виділяються з державного фонду регіонального розвитку, а також на здійснення соціально-економічного розвитку територій.

"У Бюджетному кодексі має бути прописаний відповідний формульний розрахунок. Це, в свою чергу, дозволило б убезпечити гірські території від зміни політичних конфігурацій у верхівках органів державної влади", - зауважив Василь Гладій.

Учасники форуму підтримали також пропозиції Сергія Басараба щодо врегулювання на законодавчому рівні питань вартості оренди землі, збереження та стимулювання розвитку традиційних промислів, встановлення доплат на ціни сільськогосподарської продукції, виробленої в особистих селянських господарствах.

Особливої уваги потребує й підняття теми розвитку гірських територій на міжнародному рівні, залучення коштів європейських партнерів та напрацювання спільних проектів.

"Проблемні аспекти розвитку гірських територій як у нас, так і наших безпосередніх сусідів, у значній мірі мають схожий характер. Об'єднуючись у їх вирішенні, одночасно маємо можливість закладати підґрунтя для ще більш широкої інтеграції, про що свідчить останній досвід нашої співпраці з впливовими міжнародними інституціями", - наголосив Сергій Басараб.

У цьому аспекті Ігор Дебенко відзначив, зокрема, досвід написання Івано-Франківською обласною радою спільних проектів у рамках міжнародних програм транскордонного співробітництва, які в разі перемоги дозволять спрямувати значні кошти і на розвиток соціально-економічної сфери гірських територій.

За підсумками форуму на основі наданих пропозицій учасники напрацювали проект змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" (щодо збільшення державних гарантій в соціально-економічному розвитку).

Окрім того, було досягнуто домовленості про делегування голів органів місцевого самоврядування Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей до складу Робочої групи Верховної Ради України з питань збереження гірських районів як окремих адміністративно-територіальних одиниць при проведенні децентралізації державної влади та адміністративно-територіальної реформи в Україні.