САД не ремонтуватиме прикарпатські дороги місцевого значення


22 червня на телеканалі UA: КАРПАТИ у програмі “Звіти. Наживо” заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Олександр Голод повідомив, що з 1 січня 2018 року мережу автомобільних доріг місцевого значення (3117 кілометрів) передано на баланс Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

У першому півріччі цього року відповідно до розпорядження Служба ще виконувала функції замовника робіт. З 1 липня цим займатиметься Івано-Франківська ОДА.

Заступник начальника Служби автомобільних доріг розповів і про те, що цього року вперше запрацював Дорожній фонд, з якого братимуться кошти на ремонт дороги. Це означає, що у 2018 році половина коштів з акцизів на пальне піде на дороги. Наступного року – 75%. У 2020 році всі 100% надходжень від 5 податків підуть на поповнення Дорожнього фонду.

Щодо напруженої ситуації у Болехові, де люди знову хочуть виходити на блокування дороги Болехів – Козаківка 28 червня, як і попереджали, Олександр Голод прокоментував: «Перших 1,8 кілометрів шляху перебувають у комунальній власності Болехівської міської ради, тож вони мають бути відремонтовані за місцеві кошти. Самі ж акції перекриття є правом жителів, але вони створюють незручності і для них, і для цілого регіону. Кошти субвенції прописані в держбюджеті і точково додати Івано-Франківській області неможливо, хіба що вносити зміни до держбюджету або, якщо було б перевиконання. Отож треба виходити з того ресурсу, що є».

Протягом ефіру зачепили і таке болюче питання, як контрольні автомобільні ваги на відремонтованих дорогах.

«У нас в області є 3 пересувних вагових пости у розпорядженні «Укртрансбезпеки». Вони виїжджають, важать, згодом залишають пости. Можна побачити, скільки на об’їзній в Галичі стоїть фур, які не хочуть проходити контроль. Їх ніхто не зобов’яже туди заїхати. Водії замкнули автомобілі і пішли. «Укртрансбезпека» не буде чергувати там цілодобово. Потрібні законодавчі зміни, збільшувати штраф за перевантаження великовагових ТЗ та впроваджувати технології, де зважування безконтактне, вмонтоване в дорогу», – розповідає заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Олександр Голод.