Самовираження чи порятунок від нудьги: Що для франківців означає зміна зачіски


Все частіше на вулицях Івано-Франківська можна побачити людей з яскравим кольором волосся чи незвичною зачіскою. Рудий, фіолетовий, синій – веселкові барви привертають увагу та змушують оточуючих оглянутись.

Головне завдання незвичайних зачісок – виділити особистість та продемонструвати її неординарність. Чим керуються франківці у створенні цікавих hairstyle’ів  – далі у підбірці особливих історій від ВЕЖІ.

Юля, 25 р.

«Коли ходила з першими дредами, то був випадок, що жіночка просто пожмакала мене за гульку. Це було в маршрутці і то було дуже дивно. Чесно кажучи, мене дреди роблять щасливішою. Є моменти, в яких вони не зовсім зручні, але загалом – плюсів більше.»

Дівчина працює аніматором і супервайзером із сценаріїв. Заплела дреди, бо їй подобається яскравість і об’ємність такої зачіски. Це вже її треті дреди. «Без такої зачіски не впізнавали друзі чоловіка, то прийшлось заплестись знову» – жартує дівчина.


Альона, 22 р.

“Це для мене як супер-броньокостюм. Ти просто це одягаєш, ти це робиш, і розумієш, шо тобі кайфово, тобі круто. Це як йти на роботу, і одягати свій костюм, щоб почуватись більш впевнено, а тут – ти повністю змінюєш свій стиль життя на весну чи літо.” 

Молода дівчина експериментувала з волоссям з підліткового віку. Три роки тому кардинально змінила імідж, пофарбувавши волосся в яскраво синій. Для Франківська тоді такий колір був незвичним. Зараз це сприймається звичніше.

Альона працює викладачем англійської мови в студії іноземних мов. “Мама й так розуміє, що я дика людина”– говорить дівчина.

На роботі сказали: ”Чувіха, ти походу кльова, креативна, ще й англійську кльово знаєш, гоу до нас”. 


Юля, 21 р.

Дівчина фарбує волосся у такий незвичний колір сама. Фарбу замовляє в інтернеті. У Франківську дівчина зустрічала лише тоніки і тонуючі спреї, які тримаються не довго. Зазвичай, після місяця з яскравим волоссям втомлюється і тоді повертається до білого.

«Думаю, колір зачіски розповідає про мене, що я вільна. Може це надто романтично звучить, але я так це відчуваю. Я вільна робити те, що хочу і не намагаюсь загнати себе в рамки конформістських норм. Яскравий колір волосся – це відповідальність, бо до тебе завжди більше уваги і часто навіть упереджене ставлення.»


Хельга, 27 р.

Тату-майстер і художниця Хельга більше десяти років змінює довжину і колір волосся. Не може ходити з однією зачіскою більше півроку. ЇЇ волосся було червоного, зеленого, фіолетового кольору. Також Хельга носила дреди, бо сама їх плете. Для дівчини зміна стилю – звична справа. Вона не вважає, що змінивши зачіску, змінюєшся сам. “Це ж просто волосся” – додає дівчина.

«Єдиний експеримент, який я ще не проводила із волоссям – це повна його відсутність. Але я до цього йду і прагну походити лисою. Думаю, що колись доросту і наважусь це зробити. Тоді буду вважати, що в мене справді особлива зачіска.»


Надія, 18 р.

Надію зустрічаємо на вулиці. Дівчина працює візажистом. Такий яскравий колір волосся у неї зовсім нещодавно. Надія була моделлю на форумі перукарського мистецтва “Мольфар” у команді перукарів фірми Nouvelle і не знала, як виглядатиме кінцевий результат.

«Із темно-русого моє волосся трансформувалось у яскраво рожевий! Близькі були шоковані, але всім подобається. Спочатку і мені було незвично, та я задоволена. Тим паче, через місяць цей колір вимиється, бо волосся пофарбоване фарбою без вмісту аміаку», – зазначає Надія.


Саша, 28 р.

 

Хлопець з дредами уже 6 років. Для нього це вже як головний убір, який захищає від сонця. З такою зачіскою зручно в дорозі – не так багато мороки. З часом шкіра голови звикає, і голову можна мити декілька разів на місяць. Інколи Сашко сумує за процесом розчісування.

«Люди реагують в 70% стандартно: згадують одну пісню Боба Марлі, оглядаються і приглядаються, питають: чи є трава, як я мию голову і пропонують свої ножиці, щоб я постригся. Дурня всяка, я вже не реагую, лиш інколи відповідаю.»


Фамбі, 19 р.

«Ця зачіска називається box braids. Це косички з синтетикою. Розподіляєш їх на секції і додаєш штучне волосся. Так ти робиш косички довшими. Вставки можуть бути будь-якого кольору. Ця зачіска поширена серед чорношкірих, проте набуває популярності і в інших. Її можна довго носити, це зручно, але не всюди її роблять, наприклад, мене заплітала моя подруга.»


“Фауст”, 29 р.

Руслан заплів дреди 6 років тому, слухав тоді гурт KoЯn. Така зачіска допомагає у його творчості та роботі. Оточуючі реагують в більшості нормально, інколи підходять і питають чи можна її торкнутись. 

«Побіг додому, домалював в пейнті на фотці собі дреди. Подивився, шо вийшло круто, і вже через 3 дні я був з дредами» – згадує хлопець.