Що нам сьогодні рекламують? Аналіз ринку рекламних оголошень Івано-Франківська


«Реклама – це здатність відчувати, передавати серцебиття бізнесу в словах, папері і чорнилі», - писав Лео Бернетт. Проте чи не занадто багато комерції на сторінках сучасних газет та інтернет-видань?

Науковці стверджують, що рекламні публікації мають великий вплив на читача друкованих ЗМІ. Разом із вдосконаленням преси та становленням національно-політичної свідомості громадян змінювались інтереси споживачів, активно розвивалась реклама, та незмінною залишається роль рекламних звернень.

Основна мета таких публікацій – це, звичайно, привабити та зацікавити споживача, виокремити товар серед конкуруючих продуктів на ринку. Тож читачі рекламних оголошень все частіше «фокусують погляд» лише на інформації, що може допомогти покращити фінансовий стан.

Я вирішила проаналізувати, як виглядає ринок рекламних оголошень Івано-Франківська та провела власне дослідження. Дослідила 5 друкованих газет, що регулярно видаються в Івано-Франківську: «Західний кур’єр», «Галичина», «Галицький кореспондент», «Репортер» та «Вечірній Івано-Франківськ», кожне з видань має й інтернет ресурс, де також публікуються рекламні оголошення.

У результаті отримала такі результати: близько 90 % публікацій мають бізнесовий характер; 6-7 % - соціальна реклама, взагалі немає релігійної реклами. Найчастіше рекламодавці використовують прямолінійний спосіб передачі інформації. Слоганами у оголошеннях зазвичай слугують слова «найвигідніше», «найдешевше», «знижки». Крім того, публікації в періодичних виданнях спрямовані на аудиторію середнього та старшого віку. Молодь ж надає перевагу інтернет-виданням, де частіше публікується соціальна реклама. Відсутність релігійної реклами на сторінках найпопулярніших місцевих ЗМІ пояснюється тим, що у місті видається періодика для парафіян різних конфесій. 

Звичайно, загальні тенденції будь-якого суспільства такі: люди думають про добробут, задоволення власних потреб, а коли вирішені ці питання, цікавляться іншими сферами. А рекламні оголошення в друкованих виданнях – це потреба суспільства сьогодення, адже реклама діє за принципом «попит-пропозиція».

Анастасія Бойко, учениця Української гімназії 1

Бліц-Інфо