Що потрібно знати про підвищення ацетону у дитини? Консультація сімейного лікаря


Дитячий організм, на відміну від дорослого, постійно вдосконалюється і розвивається, тому на початковому етапі життя органи можуть функціонувати не в повній мірі.

Перезбудження, перевтома, хвороби, голодування і т. д. викликають у дитини підвищену потребу в енергії. Часто це призводить до проблеми порушення обміну речовин, через що проявляється накопичення ацетону у дітей.

Що ж таке ацетонемія?

Ацетонемія - це особливий стан організму, який виникає при порушенні обміну речовин, і пов’язаний він зі зменшенням запасів глікогену, необхідного для виробництва енергії. Перше джерело, з якого дитина отримує енергію - глюкоза в крові. Але, на жаль, вистачає її на кілька хвилин. Далі організм дитини звертається до іншого джерела – глікогену. Але і цього не досить, щоб забезпечити дитячий організм енергією. Потім дитячий організм звертається до «важкої артилерії» - жирів. Але, жири не можуть відразу перетворитися в необхідну енергію, тому спочатку утворюються проміжні речовини. Їх
ще називають кетонові тіла (ацетон, ацетооцтова і бета-окімасляна кислоти), які утворюються у печінці.

У невеликій кількості ці компоненти необхідні організму, тому що вони є джерелом енергії.
Переважання кетонових тіл ( ацетону і кислот ) викликає інтоксикацію і токсичну дію на центральну нервову систему й інші органи.

Причиною підвищення ацетону в організмі дитини можуть стати такі фактори:

 нераціональне харчування;
 порушення роботи печінки і вироблення ферментів;
 дисбактеріоз кишечника;
 порушення роботи підшлункової залози;
 тиреотоксикоз, або надлишок гормонів щитовидної залози;
 наслідки перенесених інфекцій та ГРВІ;
 нервово-артритичний діатез.

Ознаки підвищення ацетону у дитини:

 одним з перших проявів ацетонемічного синдрому - запах ацетону в повітрі, що видихається.

Але, варто зауважити, що це не той запах ацетону, яким знімають лак із нігтів. Він нагадує запах прілих яблук або кислої капусти;

 запах ацетону у сечі дитини;
 загальна слабкість;
 нудота, рвота;
 біль у животі;
 відсутність апетиту;
 підвищення температури;
 блідий колір обличчя, синці під очима.

Що ж відбувається з дитячим організмом?

У результаті такого стану виникає перше замкнене коло: блювота призводить до втрати рідини, а об’ємне пиття провокує блювоту, що знову призводить до втрати рідини. Друге замкнене коло: дитині потрібна енергія, яку вона може отримати з їжею, але апетиту немає, і дитина починає голодувати. Це призводить до розпаду жирів і ще більшого утворення кетонів, які пригнічують апетит. Якщо не розірвати ці замкнуті кола, які підсилюють одне одного, то стан дитини починає різко погіршуватися.

Що робити при виникненні ацетонемії?

Звісно, найкраще лікування - це профілактика. Тому обов’язково треба давати дитині після фізичного або емоційного навантаження і на початку розвитку хвороби (ГРВІ, бронхіт і т.д.) глюкозу у вигляді рідини (солодкий чай, компот) або таблеток (глюкоза з аскорбіновою кислотою), або льодяників (не шоколад, оскільки там багато жиру).

Якщо ж цей момент проґавили, і в дитини з’явився запах ацетону з рота, тоді у першу чергу слід перевірити рівень ацетону в сечі. Для цього використовують спеціальну тест-систему на ацетон у вигляді смужок. Ці смужки можна придбати в аптеці. Треба взяти одну смужку і опустити в сечу дитини. Через кілька хвилин уже можна оцінити результат. Якщо смужка змінить свій колір з білого на фіолетовий, то у дитини ацетон. На упаковці тест-системи є шкала, за допомогою якої за кольором можна дізнатися ступінь ацетону, тобто чим інтенсивніший колір, тим вищий вміст кетонових тіл у сечі (від + до ++++).

Якщо у дитини з’явився запах ацетону з рота або тест-смужка позитивна (+, ++), але ще немає блювоти, тоді треба вживати глюкозу у вигляді рідини. Тобто можна дати пити відвар з родзинок (1 ст. ложка на 200 мл окропу, запарити і настояти 1 год) або компот із сухофруктів.

Якщо ж у дитини ацетон ++,+++ і є блювота, тоді краще відразу звернутися до лікаря, адже як і будь-яке інше захворювання, ацетонемію слід викорінювати в початкові хвилини її прояви, оскільки тривала присутність токсинів робить згубний вплив на організм. Та пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Ольга Луговська – сімейний лікар
медичного центру «Оксфорд Медікал»
вул. Василіянок 1, вул. Незалежності 93А;
тел: (067) 3 777 299, (050) 3 777 299

На правах реклами