Що змінилось цього року у бюджеті участі


Бюджет участі в Івано-Франківську з ініціативи міського голови розпочався три роки тому. За цей час реалізовано 80 проектів на суму понад 4,5 млн гривень, які зробили місто комфортнішим для тих, в ньому проживає.

Адже найголовніше у програмі – зробити мешканців активними учасниками змін, що відбуваються у місті. Так, у 2016 було реалізовано 11 проектів,  2017 – 32 та 37 у 2018 році. Про це йдеться на офіційному сайті міського голови.

Та за ці роки виникли ряд питань, які не регулювалися діючим положенням. Тому міська влада спільно з активісти та небайдужими громадянами створили робочу групу та організували ряд обговорень для формування нового положення.

У положенні тепер чітко прописана процедура подання проектів та голосування за них. Змінилася також і анкета, яку треба заповнити для подачі – вона стала лаконічнішою та простішою. Головною зміною стало те, що тепер буде можливість голосувати за два проекти – один великий і один малий. Також збільшиться сума проектів – малий буде до 100 тисяч гривень, а великий – до 300 тисяч. Крім того, цього року не буде голосування в бібліотеках – лише в ЦНАПах. Тому опрацьовується також можливість функціонування мобільного ЦНАПу для голосування.

«Немає універсальної формули для бюджету участі. Кожне місто творить його для себе. Тому є унікальний шанс створити його таким, який личить саме нашому місту. Для цього ми й залучали всіх охочих писати положення разом з нами. Щоб бюджет участі в Івано-Франківську став максимально зрозумілим та зручним для франківців», – зазначив міський голова Руслан Марцінків.

Початок прийому проектів орієнтовно розпочнеться з середини березня.