Щороку в Івано-Франківську реєструють до 80-ти хворих на туберкульоз


Її називають «хворобою бідності». Хоча вразити вона може будь-кого – незалежно від соціального статусу.

У третій декаді березня світ відзначає День боротьби з туберкульозом. Епідемія цієї небезпечної хвороби в Україні спостерігається з 1996-го року, кажуть фахівці. І досі подолати її не вдається, йдеться в сюжеті ТРК "Вежі".

Торік туберкульоз забрав життя 14-ти іванофранківців. А станом на початок 2019-го під спостереженням лікарів перебувало понад сотню хворих. Втім, насправді цифри значно більші, переконані медики. Чимало людей з певних причин не звертаються за допомогою до фахівців. А деякі й зовсім не догадуються, що уже інфіковані. І це пояснює, чому так звані «сухоти» називають хворобою, перш за все, соціальною.

Якісна діагностика – те, що допомагає виявити хворобу на ранніх стадіях. А це, як і в більшості інших захворювань, шанс на швидке одужання. Упродовж останніх двох років медзаклади Івано-Франківська поповнилися сучасним рентгенологічним обладнанням. І на цьому, запевняють у мерії, зупинятися не мають наміру.

У кожному закладі охорони здоров’я Івано-Франківська функціонує пункт збору харкотиння. Відтак, якщо є підозрілі симптоми, медики рекомендують здати відповідний аналіз. Також профільне управління розробило спеціальну анкету, яка допоможе визначити ризики захворювання. Усе, що потрібно – відповісти на декілька запитань. Якщо позитивних відповідей буде більше 4-х, слід пройти повноцінне медичне обстеження.