Селфі, скандали, ротації. Як франківські патрульні три роки служать й захищають


31 січня 2016 року 208 франківських патрульних присягнули українському народові та пообіцяли служити й захищати. Подивимось, як воно в них вийшло.

Не такі вже селфі

Івано-Франківськ став 11 містом, у якому запрацювала патрульна поліція. Навчання тривало три місяці. А перед тим був конкурс, у якому могли взяти участь усі охочі. Відбір кандидатів проводили комісії, які складались з представників громадськості, пише Репортер.

Про нову поліцію стали говорити всюди – на вулицях, у новинах, на базарах і на кухні. У соцмережах стало модним викладати селфі з копами, які радо фотографувалися з перехожими. З людьми нові полісмени, на відміну від «старих», спілкувалися дуже чемно, а от знань і досвіду їм бракувало. Через це їх стали називати «селфі-копами». Та називали б значно гірше, якби патрульні не старалися показати, що вони таки чогось варті.

Вперше копи показали себе в роботі, коли затримували відомого франківського бізнесмена Ігоря Халаменду, у народі відомого під прізвиськом Бура. На швидкості понад 170 Халаменда обігнав на своєму Mercedes-Benz Gelenvagen патрульний Prius, який їхав з увімк­неними маячками. Поліція погналася за зухвалим водієм, але той зупинив автівку лише у кюветі біля села Рибне.

У мережі досі є відео, де добре чути, як патрульний невпевненим голосом наказує вийти з машини з піднятими руками. Бурі одягнули кайданки, а в обласному наркодиспансері лікарі засвідчили, що чоловік перебував під наркотиками.

Але історія закінчилася пшиком, бо Халаменда навіть штраф не сплатив. І він такий не один. За статистикою МВС, майже третина водіїв, котрих упіймали нетверезими за кермом, уникнули покарання. А за три роки таких було чимало.

За даними прес-служби патрульної поліції, протягом 2016-2018 років франківські патрульні склали 3186 постанов за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування автомобілем у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння), 173 постанови за ч. 2 ст. 130 (повторне вчинення правопорушення), 32 постанови за ч. 3 ст. 130 (водії, які двічі протягом року сідали за кермо у нетверезому стані), а також 13 постанов склали за ч. 4 ст.130 КУпАП (водії, які вживали алкоголь чи наркотики після ДТП, або після того, як машину зупинили поліцейські, до проведення огляду на стан сп’яніння).

Також копи склали 1725 постанов на тих, хто паркувався на місцях для інвалідів, і 6896 – за водіння без документів. Окрім того, допомогли розкрити 774 кримінальні злочини: чотири вбивства, 20 грабежів, 93 крадіжки, вісім розбоїв, 35 випадків незаконного поводження зі зброєю, 398 нарко­злочинів і чотири випадки нанесення тяжких тілесних ушкоджень. За дрібне хуліганство покарали 2641 людину, а за появу п’яним у громадському місці – 1599 людей. І це ще далеко не весь перелік роботи патрульних.

Найгучніші скандали

Звісно, не обійшлося без гучних скандалів. Першим в неприємності вв’язався тодішній керівних патрульних Дмитро Міхалець. На нього поскаржився боєць батальйону спецпризначення «Івано-Франківськ», що підпорядковується Нацполіції, Іван Чайковський. За його словами, патрульні неправильно склали постанову за порушення ним правил паркування. Він прийшов до Міхальця аби «вирішити питання», але Міхалець слухати не захотів, між чоловіками виник конфлікт.

Чайковський казав, що Міхалець вхопив його за руки і кинув на землю. А той говорив, що лише «взяв скаржника під руку, щоб провести, та з його боку був спротив і ескалація конфлікту». Інцидент трапився у вересні 2016 року. Міхальцю висунули обвинувачення у перевищенні влади. Суд у справі досі не закінчився.

Досі триває суд у справі лейтенанта Лео­ніда Гончарука. Колишній міліціонер Михайло Ільницький вимагає від патрульного мільйон гривень компенсації за зламаний палець, моральні страждання, підрив авторитету та репутації.

А почалося з того, що в ніч з 18 на 19 червня 2017 року франківські патрульні за порушення правил дорожнього руху зупинили автомобіль Skoda Octavia. Водій не мав ані посвідчення, ані страховки, відмовився пройти освідчення на алкоголь, а агресивні пасажири почали конфлікт з поліцейськими.

Як кажуть патрульні, керував автівкою Михайло Ільницький, який після Майдану претендував на посаду очільника прикарпатської міліції. У 2012 році балотувався до Верховної Ради від виборчого округу № 86, а нині очолює партію «Громада і закон» і балотується у президенти України.

На Ільницького того вечора склали адмінматеріали за статтями 130 і 185 КУпАП – «водіння у нетверезому стані» та «злісна непокора поліції». Однак Апеляційний суд Івано-Франківської області визнав його невин­ним. Нібито патрульні не довели, що саме Ільницький керував автомобілем.

Але суттєво імідж патрульних підірвав випадок з п’яними працівниками управління, які скоїли ДТП. Це трапилось 25 червня 2017 року на вулиці Івасюка. За офіційним повідомленням: «водій перетнув подвійну суцільну лінію і виїхав на зустрічну смугу руху, де зіткнувся з автомобілем BMW під керуванням 20-річного жителя Тернопільської області».

Згодом з’ясувалося, що винуватцем аварії був 25-річний інспектор управління пат­рульної поліції, який сів п’яним за кермо. Разом з ним автомобілі їхало ще троє пат­рульних, які теж були нетверезими.

В управлінні провели службове розслідування. Патрульного, що був за кермом, звільнили. Ще один пізніше звільнився сам. Двоє досі працюють, але, як повідомили в прес-службі управління, на них було накладено адміністративні стягнення.

Кадрова ротація

За ці три роки зі служби в патрульній поліції пішли 69 людей. Когось звільнили, хтось звільнився сам. Ще 39 перевели до інших підрозділів Нацполіції.

Наприклад, старший лейтенант Ірина Зелінська нині виконує обов’язки керівника управління превентивної діяльності Нацполіції в області. Лейтенант Василь Семенюк, який був заступником командира батальйону УПП, тепер очолює Тлумацький відділ поліції. Андрій Яцків, екс-начальник відділу матеріального забезпечення – заступник Семенюка. А Леонід Гончарук, про якого ми вже згадували, переведений на посаду заступника начальника Івано-Франківського відділу поліції.

Також кількох патрульних перевели на посади керівників підрозділів патрульної служби в районах. Хтось нині працює в управлінні протидії наркозлочинам та в управлінні карного розшуку, а хтось став дільничним.

Дмитро Міхалець, який з перших днів очолював патрульну поліцію Івано-Франківська, тепер виконує обов’язки начальника управління превентивної діяльності Нацполіції Хмельниччини. Новим керівником франківських патрульних став Олег Костенко.

На сьогодні в управлінні працюють 216 людей, ще 14 проходять навчання і невдов­зі заступлять на службу. Але штат досі не повний – треба ще 60 людей.

Насправді згадати всіх і все в одному матеріалі просто нереально. Патрульні щодня стикаються з неадекватними білявками (яскраві приклади – Тетяна Михайлова чи Дана Орленко), п’яними священиками та суддями, колишніми міліціонерами чи прокурорами, злодіями та наркоманами. І хто б що не казав, реформа працює, хоч і каміння в колеса патрульним вставляють з усіх боків.