Сезон атракціонів у Франківську: Чи готові «Чортове колесо» і «Лавка» прийняти відвідувачів?


Збігає останній місяць весни. Це означає, що незабаром у школах настануть літні канікули. Довгоочікуване літо – безумовно, час яскравих вражень, відпочинку, відпусток, ігор, розваг.

Зазвичай дорослі віддають перевагу відпочинку у міських парках, а діти – різноманітним атракціонам, які приваблюють змогою отримати  «дозу адреналіну» навіть від звичної гойдалки, пише Західний кур'єр.

В івано-франківському міському парку є найулюбленіший для містян «Парк атракціонів Лис Микита». Він приваблює як кількістю і різноманітністю атракціонів, так і лояльністю цін. Тут є атракціони українського виробництва вежа вільного падіння «Стела», шалена гойдалка «Лавка», «Дюймовочка», колесо огляду та інші,  а також   імпортні, зокрема чеський атракціон «Корабель».

Зараз атракціони в робочому, технічно справному стані, розповідає приватний підприємець Олег Олексюк. За його словами, сезонна робота атракціонів розпочинається 25 травня, символічно від дня останнього дзвоника, і триватиме до 31 серпня, коли кількість відвідувачів найбільша. Після цього періоду атракціони працюють у міру відвідування і необхідності, періодично у святкові дні. Час від часу парк поповнюється новими, цікавими атракціонами.

«Торік, в кінці сезону, ми завезли ще один атракціон «Скат». Звісно, він не новий, бо нові подібні атракціони нам, на жаль, не по кишені, але атракціон працює і в хорошому стані», – розповідає Олег Миколайович.

За його словами, цього року в другій половині літа парк поповниться новим атракціоном, який замовили у Південній Кореї. Яким саме – пан Олег поки що тримає у секреті. Найстарший атракціон у парку – колесо огляду. Воно теж у технічно справному стані, стверджує Олег Олексюк.

Наймолодший –  невеличкий атракціон «Супутник», якому лише три роки. Для того, щоб атракціони були безпечними, є спеціальні правила експлуатації, що для суб’єктів господарювання є обов’язковими до виконання. Відповідні перевірки проводить експертно-технічний центр. Крім того, у підприємства обов’язково має бути дозвіл на їх функціонування. Атракціон підвищеної небезпеки чи механізований дитячий не можна вважати придатним для використання без відповідного підтвердження.

«Всі атракціони працюють відповідні терміни. Щороку проходять обов’язкові експертизи. Зараз експерти здійснили чергову перевірку і вже підтвердили справність і безпеку атракціонів. Хоч  є  невеличкі зауваження, але під час перевірки на них одразу реагуємо. Якщо не будуть усунуті ті чи інші несправності, які визначила експертна група, то вона не надасть дозволу на експлуатацію атракціону», – пояснює підприємець.

Багато чого залежить і від кваліфікації персоналу. Щорічно працівники мають проходити спеціальні курси.

Безпека перш за все! Багато відвідувачів вважають деякі із атракціонів старими та турбуються за безпеку своїх дітей. За їхніми словами, охорона здоров’я та життя людини повинні бути на першому місці. Тому жодні виробничі показники не можуть бути виправданням, якщо щось трапляється з провини суб’єкта господарювання.

Підприємці, які відповідають за технічний стан атракціонів, повинні дотримуватися правил облаштування і безпечної експлуатації атракціонної техніки. За безпеку атракціонів «Лис Микита» відповідає інженер з техбезпеки, експертно-технічний центр і безпосередньо Олег Олексюк як директор.

«Не всі дефекти ми маємо право усувати власноруч. Визначений експертизою перелік дефектів щодо міцності конструкцій зобов’язані усувати лише ті організації, які мають відповідні  ліцензії. Протягом багатьох років місто не надавало підтримки в утриманні й розвитку парку атракціонів, та теперішній міський голова зацікавився атракціонним містечком, пішов назустріч і дозволив мені встановити 4 нові атракціони. За що я дуже вдячний», – говорить Олег Олексюк.

У зв’язку з початком сезону закликаємо громадян і гостей Івано-Франківська дотримуватись відповідних правил користування атракціонами,  щоб уникнути нещасних випадків. Це основне правило для усіх тих, хто любить активно відпочивати та розважатися.