Шантажу і рабства не було: В облраді з'ясували, чому протестували в музучилищі


На засіданні гуманітарної комісії обласної ради розглянули висновки комісії, щодо конфлікту в Івано-Франківському музучилищі імені Січинського.

Зокрема, за словами директора департаменту культури ОДА Володимира Федорака, спеціальна комісія дала свої висновки щодо розгляду скарги студентів музучилища, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

«Комісія встановила, що понаднормові заняття є порушенням прав дітей на відпочинок. Директор мав би за цим стежити і не допускати, тож пропонує дати догану. Окрім того, були виявлені кілька недоліків в організації роботи, які рекомендували виправити. Водночас хочу пояснити, що за останніх 5-7 років ми давали доручення забезпечити певні фестивалі, державні заходи, які відбувалися. Так і виникали понаднормові години. Керівник не отримував за це гроші, тож злого умислу немає. Студентів преміювали екскурсійними поїздками за виступи», - прозвітував Федорак.

Відтак, очільник департаменту наголосив, що якщо до 15 червня порушення не будуть усунуті, то директору дадуть догану.

Водночас член комісії, яка проводила перевірку, зауважила, що під час їх роботи виявили окремих студентів, які підписались на чистих листках, а викладач Мар'ян Припхан, який ініціював акцію протесту, написав там, що було потрібно.

Це підтвердила і голова профспілки закладу. За її словами студенти написали заяви на відкликання своїх підписів.

«Піаністи і скрипалі не страйкують, хоча займаються набагато більше за духовиків. Проте вони розуміють, що це необхідно для них. Це перший раз я дала дозвіл на звільнення працівника з роботи. Багато студентів написали заяви, про відкликання своїх підписів з цієї заяви. Окрім того, як ми написали в рішенні, цей організований бунт є неправомірним, адже рішення про оголошення страйку подається за поданням профкому, про що повідомляється роботодавця за сім днів. І те що Марян написав плакати, привів камеру і вивів кілька студентів не є протестом. У нас 150 студентів, а вийшло вісім. Для дітей це було несподіванкою», - запевнила голова профспілки.

Очільник департаменту культури пояснив членам комісії, що в цій ситуації йдеться про особистий конфлікт між викладачем і директором. Тож Припхану рекомендували звертатися до суду, якщо є особисті претензії.

Втім, Марян Припхан все ж заявив, що ні про який особистий конфлікт не йдеться, а він переживає за студентів.

«Це неправда, що студентів не примушували до додаткових занять в оркестрі. З моїх занять директор забирав студентів і забороняв ставити н.б. Діти мають вдосконалювати свої вміння індивідуально, а не в оркестрі. Тому мої студенти вийшли на протест», - заявив викладач.

Водночас директор училища визнав, що певні порушення були, але запевнив членів комісії, що викладач через такі протести, хоче прикрити своє порушення.

«Цього викладача не було на роботі тиждень і батьки звернулися, що він був за кордоном. Я звернувся УЗЕ з листом встановити такий факт. В ході перевірки визначено, що Припхан у цей час перебував за кордоном, а подав підроблені листки непрацездатності. Відповідно відкрито кримінальне провадження. Відразу після цього почалися бунти і ця вся історія», - пояснив Гундер.

Члени комісії рекомендували моніторити ситуацію, щоб права дітей і викладачів надалі не порушувались.

Нагадаємо, на початку квітня, студенти івано-франківського музучилища вимагали звільнення директора.