Шестеро франківських дітей зможуть безкоштовно навчатися в Литві


Сьогодні в Івано-Франківську відбувається форум «Україна – Литва: досвід ЄС для Івано-Франківської області».

Захід об’єднав представників влади, бізнесу, громадськості двох країн. Відкривав форум голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль та посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс. Серед гостей – міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, йдеться на сайті міського голови.

«Ми маємо великі можливості, потрібно лиш ними скористатись. Тут представлені гарні проекти, що є хорошою практикою ЄЄ. Ми відкрити для бізнесу, інвесторів. Особливо зацікавила енергетика, використання альтернативних джерел. До речі, наша модернізована котельня на Тролейбусній використовує устаткування литовської фірми «Енерстена». Працює вона на біопаливі – деревній щепі. Також на хлібокомбінаті є лінія литовського виробництва. Потрібно співпрацювати й надалі», – зауважив Руслан Марцінків. Він принагідно подякував за підтримку України в політичному полі, зазначивши, що Україна та Литва мають схожі історії.

Перед початком форуму делегація з Литви на чолі з послом мала офіційну зустріч з Русланом Марцінківим. Марюс Януконіс наголосив, що сподівається на розвиток двосторонньої співпраці. Особливо цікавить економіка, освіта, молодіжно-студентський та педагогічний обміни. Що стосується підприємництва, то закцентували увагу на легкій промисловості, зокрема швейній. А заступниця директора Вільнюського коледжу Нійоле Зінкявичене запропонувала навчання на безкоштовній основі шістьом талановитим дітям з  Івано-Франківщини, при цьому перевагу надаватимуть дітям учасників АТО/ООС.