Шість франківських сімей зголосились стати патронатними вихователями


В Івано-Франківську запроваджують послугу патронату над дитиною. Вона надаватиметься для тих дітей, які знаходяться у складних сімейних обставинах. У патронатній сім’ї дитина може перебувати до 3 місяців.

Як розповіла директорка Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лесі Дикун, дуже важливим є те, що протягом проживання у патронатній сім’ї, діти не припиняють спілкування з рідними батьками. Якщо проблеми у сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах буде вирішено – дитину повертають до батьків. Якщо ні – тоді постає питання про інші сімейні форми виховання. Про це йдеться на сайті міського голови Руслана Марцінківа.

У місті 6 сімей зголосилися стати патронатними, і пройшли для цього спеціальне навчання. Проте після нього лише 3 сім’ї отримали рекомендації та змогли стати патронатними. Навчання відбувається раз у півроку та триває 6 тижні (у вихідні дні). У родині, яка бере під патронат дитину має бути мінімум двоє осіб: патронатний вихователь та його помічник. Патронатний вихователь – посада офіційна та оплачувана, тому її не можна поєднувати з іншою працею. А помічник має мати офіційне місце праці. Крім того, на кожну дитину виділяється додаткова сума на утримання. Якщо дві дитини з однієї сім’ї – сума на кожну дитину збільшується. Станом на зараз, оплата праці патронатного вихователя становить 10 500 грн.

За словами Лесі Дикун, зараз є потреба у патронатних сім’ях і то велика. Щоб стати патронатною сім’єю, потрібно звернутися у соціальну службу. Адреса – Симоненка 3б. Телефон – 77 20 62. Також служба має свою сторінку у ФБ – Соціальна служба Івано-Франківська.