Шкільний “Театр спогадів” з Дніпропетровська показав франківчанам виставу про лихоліття Другої Світової війни


У рамках проекту “Ділог поколінь”, який в Івано-Франківську діє на базі Карітасу, до нашого міста завітав Дніпропетровський “Театр спогадів” із виставою про жахіття Другої світової війни, заснованою на історіях реальних людей.

Глядачами вистави стали учасники франківського «Клубу людей похилого віку «Надвечір» -- жертви сталінського та гітлерівського режимів, а також учні католицької школи та учні Крихівецької ЗОШ. Вистава дніпропетровців багатьох у залі змусила плакати. В її основі біографії кількох реальних людей, які пережили жахи війни і концтаборів, смерть близьких та арешти, але вижили попри все це і повернулися до рідного Дніпропетровська. Сьогодні вони активно розповідають про свої пережиття сучасній молоді. Одна з героїнь вистави приїхала до Івано-Франківська, щоб закликати молодь не дозволити повторитися насильству у мирний час.

“Трагедія минулого століття не в тому, що Гітлер реалізував своє безумство, а в тому що його співвітчизники дозволили йому це зробити , - розповідають організатори “Театру спогадів”. --  Ми працюємо для того, щоб діти розуміли, через що пройшли їхні дідусі та бабусі і щоб вони не дозволили проявитися новим гітлерам у наш час”. Актори театру — учні старших класів Дніпропетровського навчально-виховного комплексу №125. Театр діє на базі спілки вязнів-жертв нацизму.

Граючи у виставі, школярі особисто переживають болісні спогади жертв тоталітаризму.

Відтак, мета шкільного театру — не допустити, щоб сучасна молодь стала сторонніми глядачами, допомогти їм у подальшому чітко виявляти свою позицію у житті і не допустити можливого насильства та диктатури у майбутньому.

Як розповів координатор проекту «Надвечір» Олег Дмитрук, “Діалог поколінь” передбачає активну співпрацю літніх людей — в'язнів концтаборів, дітей війни та жертв репресій з сучасною молоддю. Проект у різний спосіб сприяє інтеграції людей похилого віку у сучасне суспільство. На жаль, більшість з цих людей відчувають себе самотніми і нікому не потрібними. Одним з найбільших досягнень проекту стала збірка спогадів «ХХ століття – століття мегасмерті, століття диктатури Сталіна та Гітлера», підготована та видана БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

В Івано-Франківську проект “Надвечір” діє з 2009 року. “Коли ми тільки починали збирати цих людей, вони не дуже хотіли розкриватися, для них це було боляче, — каже Олег Дмитрук. -- Лише з часом вони почали писати спогади. Тому, хто не міг писати сам допомагали волонтери”.

Проект “Клуб людей похилого віку “Надвечір”, як і “Театр спогадів”  фінансується німецьким фондом “Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє”.