Шляхи контролю за дотриманням трудових прав обговорили на Івано-Франківщині


Представник Уповноваженого в західних областях Світлана Семчишин, перебуваючи з робочою поїздкою в Івано-Франківській області, зустрілася з представниками обласної Ради профспілок, управління Держпраці, департаменту соціальної політики облдержадміністрації та регіонального відділення Асоціації міст України.

Вона розповіла, з яких питань найчастіше звертаються жителів західного регіону до Уповноваженого, а також про повноваження щодо здійснення парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина.

Регіональний представник Уповноваженого в Івано-Франківській області Людмила Непийвода повідомила присутнім про співробітництво Уповноваженого ВРУ з прав людини з Федерацією професійних спілок України в рамках укладеного у 2018 році Меморандуму про співпрацю та можливого проведення спільних моніторингових візитів з питань дотримання трудових прав громадян, зокрема, на офіційне оформлення трудових відносин, своєчасне та в повному обсязі отримання винагороди за працю і додержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Для участі у таких візитах планується залучати інспекторів праці органів місцевого самоврядування, яких, як з’ясувалось, в Івано-Франківській області працює лише шість, четверо з яких - у виконкомах міських рад міст обласного значення та два - в ОТГ.

Під час зустрічі присутні озвучили як пропозиції, так і проблемні питання у сфері здійснення контролю за дотриманням трудових прав та висловили готовність до подальшої співпраці під час проведення таких моніторингових візитів.