Швеція та Литва викликали послів України через розгін Майдану


Міністерство закордонних справ Швеції запросило посла України Валерія Степанова висловити занепокоєння ситуацією в Україні.

Про це повідомив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у Twitter

"Ми викликали посла України в міністерство, щоб висловити наше глибоке занепокоєння у зв'язку зі застосуванням насилля проти мирних демонстрантів", - написав голова МЗС Швеції.

 

Крім того, до Міністерства закордонних справ Литви у понеділок викликали українського посла в цій країні Валерія Жовтенка, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на литовське МЗС.

Послу України у Вільнюсі литовський МЗС висловив занепокоєння з приводу застосування фізичної сили проти демонстрантів у Києві на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада.

Також через дипломата владу України закликали розслідуватиінциденти, що відбулися в ніч з п'ятниці на суботу, і покарати винних.

Жовтенко, у свою чергу, інформував, що українське керівництво засудило дії міліції.

Посол також запевнив, що європейська інтеграція залишається основною стратегічною метою зовнішньої політики України, а українське керівництво зробить усе можливе, щоб уникнути громадянського конфлікту.

Як відомо, в ніч із 29 на 30 листопада силові відомства жорстко розігнали мирну акцію за євроінтеграційний шлях України на Майдані Незалежності у Києві. Були постраждалі.

За інформацією прес київської міліції, 35 людей затримали за опір працівникам міліції та хуліганські дії, а після складання адмінпротоколів їх відпустили з міліції.

Крім того, 1 грудня біля Адміністрації президента на вулиці Банковій та біля пам’ятника Леніну поруч із Хрещатиком сталися сутички працівників "Беркута" та громадян. Опозиція та очевидці подій переконані, що за ними стоять провокатори.