Сільський голова з Прикарпаття змагається за мільйон гривень для громади


Із 18 серпня 100 учасників телепроекту каналів СТБ та ICTV «Нові лідери» доводитимуть, що саме вони мають отримати для реалізації своїх соціальних проектів мільйон гривень.

Серед них — один із наймолодших сільських голів Івано-Франківщини Іван Вережак. Він представляє проект «Три мости — простір для нових можливостей». Упевнений, що цим докорінно змінить позиціонування села як приміського, врятує найстаріший діючий триарковий міст країни. Та головне — поверне віру своїх односельців у себе, створить можливість розкрити власний потенціал та врятує від міграції, пише Голос України.

Локація — «Три мости»

— Приїхали подивитися на Котиківку, як тут молодий сільський голова господарює, а заодно на «Три мости» потрапити, — каже водій автівки зі львівськими номерами. — Начулися, що тут і літній кінотеатр є, тренажерний зал організували, фітнес-клуб, дитячий та спортивний майданчики й навіть роздільне збирання сміття. Це ж які ресурси треба мати!

«Три мости» — одна з туристичних принад Городенківського району. Зовні це звичайна переправа через невеличку річку Ямгорів, яка єднає село Котиківку із райцентром Городенка.Аж знизу відкривається справжня краса триаркового віадука, спорудженого понад 300 років тому.

«Після закінчення Прикарпатського університету імені Стефаника я поїхав на заробітки до Лондона, — розповідає 32-річний сільський голова Котиківки Іван Вережак. — Повернувся, трохи був без роботи. Долучився до суспільного життя. Край наш багатий, має природні ресурси, а люди живуть незаможно, молодь виїжджає. Зрозумів, що далі так не можна, треба щось змінювати.Поки допомагав батькам по господарству, об’єднав активну молодь у громадську організацію «Молодіжний клуб «Творці усвідомленої реальності». То було в 2014-му. Першим нашим проектом стали саме знамениті «Три мости». Борщівник там був триметровий, непролазні хащі. Наступного року з активістами знов підчистили. А вже як обрали мене сільським головою, то стало безпосереднім обов’язком. Прикро, що великий простір біля річки Ямгорів, яка впадає в Дністер, такий занедбаний. Торік організували там перший екотабір.

Цьогоріч знову працював «Котиківка-Екотабір». Молодь із Городенківського району мала чудову можливість пожити в наметах на березі. Кожен день розпочинався з руханки та молитви за збереження природи. Потім був сніданок біля вогнища, із запашними свіжоприготовленими стравами. Учасники табору розчистили значний простір від самосійних дерев та кущів.

Щодня — зустрічі з цікавими людьми. До дітей завітала волонтер Корпусу миру Дара Грей. До речі, впродовж шести місяців вона мешкала в сім’ї Івана Вережака, працювала та працює на території сільради. Діти дізналися про можливості подорожування Європою автостопом, представниця відділу молоді та спорту Городенківської РДА Тетяна Гамула акцентувала увагу на різних проектах із залученням молоді. Відбулося знайомство із учасниками благодійної організації «Коник Хелп» із Коломиї. Сімейний лікар Дмитро Діброва розповів про імунітет і тонкощі особистої гігієни. Із директором КП «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича» Михайлом Ковтуном обговорили розроблення веломаршруту вздовж річок Ямгорів та Левиць аж до Дністра. Долучать до проекту навколишні села. Адже то Серафинці — батьківщина віце-президента ЗУНР Левка Бачинського, озеро «Бірюзова лагуна» в Стрільчі, помідорова столиця Городниця.

На прилеглій території Іван Вережак має на меті створити простір, що претендує на природний центр культурного життя Прикарпаття. На схилі біля мосту облаштують амфітеатр. Мальовнича територія навколо та сама споруда стануть туристичною цікавинкою краю.

«Головне завдання — не тільки розчистити занедбану територію біля Ямгорова, а й привернути увагу до «Трьох мостів», домогтися обмеження вантажопотоку на ньому, щоб зберегти від руйнувань, адже це знаменна для Івано-Франківщини пам’ятка архітектури, — підсумовує Іван Вережак.— навколо «Трьох мостів» створюється одночасно кілька кластерів. Це розвиток малого та середнього бізнесу, випуск сувенірної продукції, кав’ярні та фестивалі під «Трьома мостами». Це та унікальність, якою ми неодмінно скористаємося».

Простір для нових можливостей

Проект «Нові лідери» — тільки засіб для амбітного голови реалізувати головне завдання: вселити в людей упевненість у собі, залучити до корисної активності та дати можливості розвитку. Стати містком між владою та громадою. Чимало вже вдалося. Перший такий громадський простір створили біля адміністративного приміщення.Тобто біля самої сільської ради облаштували дитячий майданчик. Робили все самотужки, складали гойдалки та інші атракції, фарбували. А ось на спортивний майданчик поруч залучили спонсорські кошти та гроші із державного бюджету. Для літнього кінотеатру сільська рада придбала сучасне обладнання. Тут часто влаштовують кінопокази, на які з’їздяться з навколишніх населених пунктів.

У Котиківській сільській раді шукають різні шляхи для впровадження задуманого. Першою перемогою Івана Вережака як сільського голови став проект із роздільного збирання сміття. Так на конкурсі екопроектів отримали 10 тис. грн від місцевого агропідприємства — філії «Перспектив». Ящики робили самотужки. Встановили в селі п’ять автобусних зупинок, місцеві ковалі постаралися. Люди, як бачать, що влада не дрімає, допомагають. Донедавна не використовувався один із залів просторого Будинку культури. Переобладнали на фітнес-зал, чимало обладнання також виготовили самотужки. Тепер тут займаються від малого до великого, приїжджають із інших сіл та навіть райцентру. Тепер облаштовують пожежну водойму.

"Із переліченого не вдалося б нічого, але є міцна команда з депутатів, членів виконкому, та й звичайних односельців, — каже Іван Вережак. — Приходять, підказують, що найперше треба зробити. У сільській раді є аж три працівники із благоустрою, то не сидять без роботи. А ще ми плануємо з вересня створити молодіжну раду. Так молодь матиме змогу долучатися до врядування, ближче відчувати запити громади та свою причетність до вирішення проблем. І повірити, що можна зробити із приміського населеного пункту осередок молодіжної культури".

Іван Вережак упевнений, що саме йому вдасться залучити до своєї громади мільйон гривень. Саме стільки отримає переможець Національного телепроекту «Нові лідери», в якому бере участь молодий сільський голова Котиківки.