Синоптики розповіли, якою буде погода цього літа


Завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Віра Балабух упевнена, що літо 2020 року багато в чому буде схоже на попередні: таке ж спекотне, опади нижче за норму і різка зміна температур.

Про це пише “Сьогодні”.

Вчений роз’яснила, що винна в цьому зміна клімату через глобальне потепління. Нагрівається Світовий океан не через підвищену сонячну активність, а через антропогенний чинник – людську діяльність, насамперед триває викид парникових газів. Віра Балабух нагадала, що нині йде фаза зменшення сонячної активності, ще 5 років тому на Землі мала б розпочатися фаза похолодання, але відбувається навпаки, бо людина тепер впливає на перегрів планети в 10 разів більше, ніж природа.

“Квітневе і травневе похолодання внесло корективи в прогнози синоптиків на літо, вони мали бути менш жаркими, ніж прогнозувалося раніше, принаймні в перший місяць, – розповіла нам Віра Балабух. – Але глобальні тенденції зберігаються: літо очікується теплим і посушливим, з опадами нижчими за норму. Середня температура за сезон буде коливатися від 18-19 градусів у північних регіонах до 22-23 градусів у південних регіонах. Але в окремі періоди спека може досягати в Україні +40. Ризик 40-градусних температур найвищий у великих містах. Місто саме створює джерело тепла внаслідок щільної забудови, великої кількості автомобілів і заасфальтовані території, малого відсотка зелених зон. Цей ефект додатково дає до 10 градусів”.

Тобто якщо в якійсь умовній Яблунівці середньодобова температура в липні +25 градусів, тобто вночі близько +15, вдень до +35, то в Києві середньодобова температура може бути +35 градусів: вночі близько +25, вдень вище +40.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!