Скандальні «рюкзаки Авакова» не відповідали умовам тендеру, – Ситник


Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник зазначив, що необхідності у закупівлі не було.

Національне антикорупційне бюро заявило про невідповідність скандальних рюкзаків проведеному тендеру. Про це розповів голова НАБУ Артем Ситник, – пише ТСН.

«Рюкзаки в нас є, а браслетів нема. Мабуть, треба було подумати, щоб все ж закупити браслети, а не рюкзаки, які ще на момент визначення необхідності проведення закупівлі були на складах. Гострої необхідності купувати ці рюкзаки не було. І найстрашніше у цій справі, що ці рюкзаки не відповідають, і це підтверджено дослідженнями, тим технічним завданням, як були у тендері. Матеріал не вологостійкий, не пожежостійкий, там вставлені трубки, які при певному навантаженні тиснуть на спину солдата. І якщо іде дощ -– рюкзак намокає, збільшується вага, і солдат втрачає боєздатність...», – каже Ситник.

Він наголосив, що такі висновки були зроблені за результатами фахових досліджень.

«Ті підозри, які складені детективами, погоджені антикорупційними прокурорами. Вони походять не з політичної складової, а обґрунтовані тим, що зібрані достатні докази, щоб ці підозри погоджувати», – додав глава НАБУ.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України 31 жовтня провело низку гучних затримань у справі про розтрати під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії Міністерством внутрішніх справ. Серед фігурантів справи – син очільника МВС Олександр Аваков, екс-заступник Авакова Сергій Чеботар та друг Олександра і представника фірми-переможця тендеру Дніпровенд Володимир Литвин. 

Як відомо, їх НАБУ та САП підозрює у можливій розтраті державних коштів у 14,5 мільйонів гривень. Прокурор під час засідання суду розповів, що вартість виготовлення замовлених рюкзаків для Нацгвардії становила 555 грн, тоді як правоохоронне відомство придбало їх у понад 5 разів дорожче – 2799 грн. 

Згодом, Солом'янський райсуд Києва 1 листопада обрав запобіжний захід Олександру Авакову, відпустивши під особисте зобов'язання. Прокурор у суді зазначав, що підозрювані можуть впливати на розслідування