Скандали, трагедії і курйози: Чим 2017 рік запам'ятається франківцям


До завершення 2017 року залишилось два дні. Він був насиченим на різноманітні події, скандали, трагедії та курйозні ситуації.

Кожен місяць відзначився якоюсь подією, що викликала активне обговорення в соцмережах і резонанс в Івано-Франківську.

Кореспондент Бліц-Інфо підготував ТОП-12 найрезонансніших подій через які 2017 рік запам’ятається франківцям.

Січень

Початок року відзначився скандалом через пам’ятник Страченим націоналістам. Зокрема, ідею заміни пам’ятника висловили під час вшанування пам’яті 27-ми вбитих героїв ОУН. Опісля на оперативній нараді міський голова Руслан Марцінків доручив департаменту архітектури замінити його. Заява мера викликала хвилю обговорень серед містян. Кілька днів  у мережі іванофранківці активно ділилися думками щодо доцільності заміни пам’ятника страченим націоналістам. На захист пам’ятника навіть зареєстрували електронну петицію.

Дійшло до того, що питання доцільності заміни пам’ятника навіть винесли на засідання містобудівної ради. Членів містобудівної ради обурила можлива заміна гарного, вартісного пам'ятника. Мовляв пам'ятний знак змушує задуматись над тим, що сталося в минулому. Тож у підсумку містобудівна рада спільно з Спілкою художників та іншими митцями звернулася до міського голови з закликом не міняти пам'ятник Страченим.

Лютий

«Культурно-релігійним» скандалом відзначився і лютий. Зокрема щоб знизити кількість нетверезих людей в Івано-Франківську вирішили встановити "Хрест тверезості". Це питання навіть винесли на засідання містобудівної ради, щоб фахівці визначились з місцем де його розмістити і зовнішнім виглядом пам’ятника. Загалом запропонували провести конкурс проектів знаку і обговорили п'ять місць для розміщення Хреста: сквер на вул Грюнвальдській, парк Воїнів афганців, сквер на Низовій, сквер на вокзалі і площа навпроти Промінвестбанку. Після обговорення, архітектори погодились, що найкраще буде його розмістити в Привокзальному сквері. Та деякі активні франківці вирішили не чекати поки проводитимуть конкурс і взяли справу у власні руки.

Березень

Кривавою і водночас скандальною подією відзначився в пам’яті франківців березень. В останній день місяця в Крихівцях трапилась подвійна аварія. Під час оформлення ДТП, BMW X5 на великій швидкості збила двох чоловіків та інспектора патрульної поліції і втекла. За кермом позашляховика була нетвереза жінка. Пізніше у винуватиці аварії соцмережі впізнали 33-річну франківчанку Тетяну Михайлову. Навесні апеляційний суд зменшив розмір застави Михайловій через вчинену аварію і вона, сплативши кошти, вийшла із СІЗО. Проте 23 липня патрульні вдруге затримали скандальну білявку. Вона будучи нетверезою, кидалася під машини. У той день Михайлова побила лікаря. Тож крім кримінальних проваджень, залишилися адмінматеріали, які під час другого конфлікту були складені на пані Михайлову. Втім через завершення строку притягнення до відповідальності  суд порушницю визнав винною у злісній непокорі поліцейським, але закрив справу. Суд щодо ДТП 31 березня триває досі.

Квітень

Після великодніх свят франківців об’єднала трагедія, яка трапилась з найвідомішим франківським жебраком "Пане Дайте Пару Копійок". Зокрема на самий Великдень невідомі жорстоко побили чоловіка. Його госпіталізували в обласну лікарню і потрібні були кошти на лікування. Соцмережі на це зреагували миттєво та зібрали необхідну на операцію та лікування суму.  Така небайдужіть розчулила пана Василя до сліз. А вже за кілька днів він знову розважав франківців на своєму звичному "робочому" місці.

Травень

Цьогоріч обросло скандалом і традиційне Свято ковалів. Зокрема фестиваль вирішили проводити під девізом «Час на нашому боці» — за мотивами циклу фентезі «Часодії» письменниці Наталії Щерби. Втім ще до початку фестивалю до міського голови Руслана Марцінківа надійшли листи від кількох місцевих християнських спільнот. Текст усіх заяв був дуже подібний — підписанти вигледіли у майбутній спільній роботі ковалів «відверто антихристиянські, магічні, окультні ідеї». Щоб уникнути скандалу і не зірвати проведення ковальського свята в мерії скликали комісію, аби визначити магічність та окультність "Вежі часу". Під час зустрічі організаторів свята з представниками релігійних організацій розгорілася  гаряча дискусія. Та все ж сторонам вдалося дійти згоди і свято таки відбулося.

Червень

Першим місяць літа відзначився резонансним ДТП за участі патрульних. Пізно ввечері неподалік "Епіцентру" лоб в лоб зіткнулися ВАЗ Лада та БМВ.  В аварії постраждало семеро людей, п'ятеро - госпіталізували. Пізніше у прес-службі патрульної поліції повідомили, що в ДТП на Івасюка потрапили четверо патрульних. Прокуратура Івано-Франківської області розпочала кримінальне провадження, а в УПП винних патрульних пообіцяли покарати. Врешті винуватця аварії звільнили, а решті патрульних оголосили догани.

Липень

Ще на початку року в Івано-Франківську заговорили про будівництво нової церкви на Валах, втім найбільший скандал через майбутнє будівництво розгорівся у липні. Відтак, на сайті електронних петицій до влади міста зареєстрували відразу да звернення проти будівництва і одне "за". Незважаючи на всю критику запланованого будівництва в департаменті архітектури та містобудування МВК розводили руками, адже дозвіл на будівництво видавали ще більше десяти років назад. 

Врешті питання винесли на засідання містобудівної ради, яка рекомендувала церковній громаді піти на діалог з громадськістю і знайти компромісне рішення, яке б влаштовувало всі сторони. Окрім того архітектори рекомендували заново розробити новий проект підвозу матеріалів, який би не руйнував вали і представити вертикальний зріз об’єкту будівництва. Будівництво розпочалось, втім власники ділянки не прислухались до побажань містобудівної ради, тож обурені активісти прийшли з протестом на сесію міської ради. Заслухавши всі сторони, депутати затвердили погоджену раніше схему заїзду.

Серпень

Завершилося літо кривавими кримінальними розбірками. Зокрема посеред білого дня у центрі Івано-Франківська на території ресторану “Пасаж Гартенберг” розпочалась стрілянина. Пізніше стало відомо, що конфлікт із застосуванням зброї виник між компаніями молодих осібСвідки впізнали у одній із компаній сина генерала-майора міліції, героя України Анатолія Француза, в іншій компанії бачили колишнього депутата міської ради Анатолія Халаменду, відомого в місті, як Бура. Після стрілянини учасники намагалися втекти на авто, проте поліція їх затримала. Двох стрілків з "Пасажу" взяли під варту без права застави. Досудове розслідування триває.

Вересень

Мабуть найочікуванішою і водночас найскандальнішою подією року для фанатів футболу став матч "Великого Галицького Дербі" між "Прикарпаттям" і "Карпатами". Після першого голу у ворота львів'ян фанати "Карпат" запалили піротехніку і поле вкрив густий дим. Проте остаточно терпець у львіських фанів увірвався після другого голу у їх ворота. Львівяни з піротехнікою прорвалися на поле. Відразу після цього матч зупинили на пів години. Під час заворушень футболіст Карпат Артем Федецький отримав по обличчю від своїх фанатів. Кількох затримали та склали адмінпротоколи за хуліганство. Слід зауважити, аби уникнути сутичок між ультрас франківська поліція супроводжувала їх за межі міста. Проте вже на території львіської області розлючені фанати зупинили автобус "Карпат" і ледь не побили футболістів.

Опісля, під час оперативної наради, заступник начальника патрульної поліції Івано-Франківська Олег Сердюк заявив, що стадіон «Рух» не облаштований для проведення таких футбольних матчів.

Втім найбільший скандал розгорівся вже після матчу, коли віце-президент Прикарпаття зажадав публічних вибачень від програми "Великий футбол" за сюжет, де аналізували Велике Галицьке Дербі. Через неналежну організацію матчу ФФУ покарала "Прикарпаття" і зобов'язала провести один з домашніх матчів команди в 2018 році без глядачів.

Жовтень

"Палац Потоцьких офіційно став власністю міста". Цієї новини франківці чекали багато років. Багато років питання гальмував конфлікт між оліхархом та міністерством оборони. А вже на початку вересня міський голова повідомив, що мерія дійшла згоди з олігархом. Тільки наприкінці жовтня на сесії міської ради комплекс передали громаді міста. Франківці відразу ж почали обговорювати, яке майбутнє чекає на палац Потоцьких.

14 листопада відбулось офіційне підписання передачі комплексу палацу Потоцьких у власність міста. Опісля міський голова розповів, що буде робити з палацом Потоцьких. Щоб місто могло управляти палацом вирішили створити окреме комунальне підприємство.

Листопад

Безумовно найтрагічнішою подією року, яка склихнула Франківськ, став обвал стіни Католицької школи. 22 листопада, близько 20-ї в Івано-Франківську на території школи обвалилось перекриття третього поверху. Рятувальники знайшли та звільнили з-під завалів 4–х потерпілих, які були негайно госпіталізовані. Майже опівночі під завалами виявили тіло без ознак життя. Загиблим виявився 70-річний виконроб Зеновій Обідняк.

Одразу після обвалу правоохоронці опечатали офіс компанії "Монокарбуд" яка вела будівництво, оскільки після телефонних перемовин з адвокатом компанії працівник відмовився впускати правоохоронців. Поліція розпочала рослідування, а в УГКЦ - висловили співчуття постраждалим.

Грудень

На жаль не менш трагічним виявилося і завершення року. Святкове відкриття ялинки завершилося нещасним випадком - від феєрверку постраждала молода дівчина. Одна із петард змінила траєкторію польоту та вцілила в голову студентці. Дівчину без свідомості госпіталізували. Франківці почали вимагати від мерії покарати винних у трагедії.

Наступного дня міський голова вибачився за інцидент з феєрверком та пообіцяв догани підлеглим. Медики запевнили, що дівчина не дуже сильно постраждала, проте у неї часткова амнезія і що трапилось вона не пам’ятає.

Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою).