Скажи "ні" насильству: як жінки страждають у світі через брутальне знущання


25 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок. І хоч ми живемо у XXI столітті, в реальному часі чимало жінок страждає від того ж таки насильства та гендерної нерівності.

Трохи історії

У різні історичні періоди роль жінки в суспільстві змінювалась. У давнину жінки не мали жодних прав – вони займалися домашнім господарством, не брали участь у суспільному житті і не мали права голосу, пише 24 канал

Чоловіки вважали, що жінок не варто навчати різним наукам, оскільки вони перестають їм коритися. Тоді серед країн серйозно відрізнявся Єгипет, де жінки могли займати державні посади та володіти нерухомістю.

У Сомалі 95% дівчаток гвалтують у віці від 4 до 11 років
У Сомалі 95% дівчаток ґвалтують у віці від 4 до 11 років

Хоча становище жінок відтоді значно покращилось, чимало проблем гендерного насилля залишаються доволі гострими і сьогодні. Зокрема, у деяких мусульманських державах жінки й зараз не рівня чоловікам – без права голосувати чи претендувати на високі посади.

Окрім того, жінки в різних регіонах світу стають жертвами фізичного, психологічного та побутового насилля. Проблема настільки глобальна, що в ООН оголосили пандемію насильства над жінками.

Через цькування оточення і насильство жінки втрачають довіру, самоповагу та, на жаль, часто й життя, не оговтавшись від пережитого.

Жертви сексуального насилля страждають від депресії, потерпають від посттравматичного стресового розладу, зловживають алкоголем та наркотиками, схильні до суїциду.

В Індії близько 70% жінок є жертвами насильства в сім'ї.
В Індії близько 70% жінок є жертвами насильства у сім'ї

Моторошні випадки насильства над жінками часто трапляються у мусульманських країнах. Наприкінці 2014 року бойовики "Ісламської держави" стратили в Іраку понад 150 жінок за відмову брати участь в так званому "секс-джихаді".

А в Афганістані таліби облили кислотою очі компанії учениць, щоб ті не ходили до школи. Також дівчатам забороняють ходити до школи у країнах Африки, Латинської Америки та на Близькому Сході.

Тож Генасамблея ООН оголосила 25 листопада Днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Ця дата була обрана в пам’ять про політичних активісток, сестер Мірабал, яких жорстоко вбили під час диктатури Рафаеля Трухільйо у Домініканській Республіці у 1960 році.

Жахаюча статистика

Всесвітня організація охорони здоров'я, яка збирає дані і проводить опитування серед жінок щодо насильства, наводить просто моторошні цифри.

За даними ВООЗ, кожна третя жінка (35%) у світі протягом свого життя зазнає фізичного чи сексуального насилля. Переважно це насилля зі сторони свого інтимного партнера. І саме їхні партнери скоюють до 38% убивств жінок у світі.

Кожна третя жінка у світі протягом свого життя зазнає насилля

Кожна третя жінка у світі протягом свого життя зазнає насилля

Зокрема, лише у США кожна 7-ма жінка і кожен 71-ий чоловік зазнають сексуального насилля в різні періоди свого життя, і у 8-ми випадках з 10-ти жертва знала свого кривдника.

Показник насилля над українками — один із найнижчих у Європі. Проте, в Україні 43% жінок хоча б раз у житті зіштовхувалися зі спробами сексуального насилля і 20% жінок зазнавали фізичного насилля з боку свого партнера. Та соціологи стверджують, що ці дані дуже занижені.

Життя жінок в ісламі

Мусульманські країни відрізняються своїми звичаями та традиціями. Жінки, які сповідують іслам, повинні жити за певними правилами.

Зокрема, незмінним атрибутом ісламської жінки залишається хіджаб, який одягають при першій менструації і більше ніколи не знімають поза межами будинку. Хіджаб чи хустину, яка прикриває волосся дівчина може зняти лише у присутності свого чоловіка, батька, брата та сина.

В Алжирі діє закон, згідно з яким чоловік може мати одразу 4 дружин. Окрім традицій, така необхідність виникла через те, що чоловіків у країні з пустельною територією менше.

У Єгипті та Марокко залишаються дискримінації жінок в галузі освіти і працевлаштування. У Судані жінкам заборонено носити одяг, який дуже облягає їхній стан, у протилежному випадку жінку можуть заарештувати.

У Пакистані до сьогодні існує жахливий звичай каро-карі – коли родина жінки може її вбити, якщо та, на їхню думку, знеславила родину: подружня зрада, дошлюбний зв'язок, намір вийти заміж всупереч бажанням сім'ї. Лише у 2011 році було вбито майже 1000 жінок "заради честі".

В Індонезії та Саудівській Аравії заборонено цілуватись в громадських місцях, що вважається порнографією і суворо карається. Переважно від такої заборони страждають жінки, яких за це можуть ув’язнити чи покарати майже сотнею ударів батога.

У Афганістані в середньому жінки живуть 45 років, більшість з них безграмотні. Значній частині наречених не виповнилось і 16-ти років. Афганістан "славиться" найвищим рівнем материнської смертності у світі, адже близько 85% жінок народжують без медичної допомоги.

Афганістан має найвищий рівень материнської смертності у світі
Афганістан має найвищий рівень материнської смертності у світі

У Лівії, Пакистані та Ірані батько може одружувати своїх доньок без їхньої на те згоди. А у Марокко жінці-мусульманці дозволено одружуватись лише з мусульманином, а от чоловік може одружуватись з ким захоче, крім тих, хто сповідую іудаїзм.

Такі правила виникли через те, що діти мусульманина стають мусульманами в обов’язковому порядку, а діти юдейки – лише юдеями. З геополітичної точки зору, краще брати у дружини не мусульманку – таким чином буде збільшуватись кількість мусульман у світі, так зване "повзуче захоплення територій мусульманами".

У республіці Конго, де триває війна, жінки часто стають жертвами нападів і насильства, скоєних воюючими сторонами.

Але чим ближче розташована мусульманська держава до інших країн, які не сповідують іслам, тим більше прав у жінок. У Тунісі жінкам дозволено служити в поліції, а в Пакистані їм дозволено займатися громадською діяльністю.

На сьогодні одні з найжорсткіших правил життя для жінок діють у Саудівській Аравії. Тут жінкам не можна робити що-небудь без згоди чоловіка-опікуна, залишати спеціальні "жіночі" зони в громадських місцях, керувати автомобілем та користуватися громадським транспортом, з’являтися на вулиці з відкритими частинами тіла, вибирати собі чоловіка, виходити з в’язниці достроково та інше.

Найжорсткіші правила життя для жінок діють у Саудівській Аравії
Найжорсткіші правила життя для жінок діють у Саудівській Аравії

А от Іран – найлояльніша до жінок країна серед ісламських держав.

Скажи "ні" насильству

Дуже важливо, щоб кожен усвідомив, що насилля проти жінок та дівчаток – це не міф, а реальна проблема. Тому завдання суспільства – не допустити насильства над жінками та зберегти образ жінки XXI століття – розумної, успішної та впевненої у собі красуні.