Скільки коштуватиме цього року батькам абітурієнтів навчання у Івано-Франківських "вишах"?


Щороку під час вступної кампанії всіх абітурієнтів поєднує одна спільна мрія — навчатись в університеті на державній формі навчання. Зрозуміло, що всі вступники не можуть здобувати фах за державні кошти, тож значна їх частина змушена гризти граніт науки на платній формі. Цікаво, а скільки цього року коштуватиме батькам новоспечених студентів рік навчання їхніх дітей на популярних спеціальностях у престижних івано-франківських, львівських, київських та навіть польських ВНЗ?

Стоматологи за 95 тисяч гривень

В Івано-Франківському національному медичному університеті спеціальностей небагато: «лікувальна справа», «педіатрія», «стоматологія», «фармація». За словами відповідального секретаря приймальної комісії закладу ігоря Сарапука, найпопулярніший факультет медуніверситету визначається кількістю державних місць. «Оскільки кількість державних місць на спеціальність «лікувальна справа» найбільша — 116, то і кількість поданих заяв на неї є найбільшою. На другому місці «педіатрія» — 30, на «стоматологію» менший попит, бо там лише чотири державні місця, «фармація» є останньою в рейтингу, адже тут жодного державного місця», — зауважує він.

Навчання на медичних спеціальностях справа не з дешевих. Найнижча оплата року навчання на «фармації» та «педіатрії» — 13 000 гривень, далі «лікувальна справа» — 16 000, «стоматологія» — 19 000 грн. ігор Сарапук зауважує, що 2013 року їх вартість зросла лише на 500-1000 грн. Проте такі ціни будуть актуальними лише для українців, для іноземних громадян розцінки набагато вищі — від 26 367 до 31 960 гривень за рік навчання.

Втім, вчитись у медичному університеті потрібно не рік і не два, а п’ять-шість, залежно від обраної спеціальності. Тож для того, щоби стати випускником івано-Франківського національного медичного університету, треба заплатити кругленьку суму. Диплом фармацевта витягне 65 000 гривень, дитячого лікаря — 78 000, стоматолога — 95 000, лікаря-лікувальника — 96 000 грн. Тож, як кажуть, збирайте гроші, панове. і набирайтеся терпіння, адже, окрім грошей, у медичному університеті вам знадобиться цілеспрямованість та велике бажання опанувати найпотрібніший у світі фах — лікаря.


Дорога філологія і популярна екологія

Вартість навчання в Івано-Франківському національному університеті нафти і газу залишилася такою ж, як і торік. «інженерна механіка», «зварювання», «автомобільний транспорт» — найдешевші спеціальності цього закладу. Рік навчання на них коштує лише 6 982 гривень. Найдорожчою, як не дивно, у технічному навчальному закладі є «філологія» — 10 234.

Останніми роками, за словами відповідального секретаря приймальної комісії ІФНТУНГу Ярослава Штанька, найбільшою популярністю серед абітурієнтів користуються спеціальності «геодезія, картографія та землеустрій», «екологія та охорона навколишнього середовища». «Торік на них надійшло близько тисячі заяв, — каже мій співрозмовник, — при тому, що по всьому університеті було шість з половиною». Вартість популярних професій тут помірна — 7 867 грн. та 7 303 відповідно.

Не меншим попитом серед вступників користуються інформаційні технології. Це пов’язане і з тенденціями світового розвитку, можливістю працевлаштування та гідної оплати праці. Отже, «системна інженерія», «автоматизація та комп‘ютерно-інтегровані технології», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія» — 9 121 гривень за рік навчання. Спеціальності нафтогазової промисловості — «гірництво» та  «нафтогазова справа» вартують трохи менше — 8 777 грн.
— У ціну навчання закладається вартість підготовки студента, заробітна плата викладачів, — роз’яснює Ярослав Штанько. — Чим більше кваліфікованих фахівців на кафедрі — кандидатів, докторів наук, тим, звичайно, у них більша оплата праці.

Попит на класичну освіту

У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника вже три роки поспіль не підвищують вартість навчання. Мотивація одна — заохотити якнайбільшу кількість абітурієнтів. Попри це тут спостерігається цікава тенденція — найпопулярнішими є найдорожчі спеціальності університету. Незмінно очолюють цей список «міжнародні відносини» — 12 555 гривень, «правознавство» — 12 320, «англійська мова та література» — 11 085, «готельно-ресторанна справа», «туризм» — 10 795 грн.

Лише 5 390 гривень коштує рік навчання на «агрономії». Це найдешевша спеціальність Прикарпатського університету, проте експерти саме за цією професією бачать майбутнє та зовсім скоро пророкують на неї великий попит. А попит, як відомо, підвищує ціну, тож спішіть, допоки не пізно.

Якщо дитина, зваживши всі «за» і «проти», обрала професію вчителя, їй одразу варто йти в Педагогічний інститут ПНУ ім. В. Стефаника. Розмаїття напрямів підготовки, думаю, її приємно здивують, як і помірні ціни на них. «Дошкільне виховання» (початкове навчання), — 7 040 грн., «дошкільне виховання» (дефектологія і логопедія) — 6 610. «Початкове навчання» теж має кілька напрямів підготовки — практична психологія, дошкільна освіта — 7 040, англійська мова, соціальна педагогіка — 8 080, музика, інформатика — 7 470, хореографія, географія, географія (біологія) — 7 165 гривень. П’ять років навчання на цих спеціальностях і диплом педагога «потягне» від 33 050 до 40 400 грн.
Усе більше випускників шкіл хочуть мати творчі професії, здобути такий фах допоможуть в інституті мистецтв. Спеціальність «дизайн» тут найдорожча — 9 735 грн. Рік навчання на «хореографії», театральному, музичному, образотворчому, декоративно-прикладному мистецтвах вартуватиме трохи менше 8 080. Найдешевшим напрямом підготовки тут є «музичне мистецтво» (музична педагогіка і виховання) — 7 960 грн.

В класичному університеті Прикарпаття можна здобути і надзвичайно затребуваний нині фах «айтішника». Рік навчання на «комп’ютерній інженерії» коштує тут 6 430 гривень.


Столичні розцінки

Багато випускників прикарпатських шкіл прагнуть продовжувати своє навчання у престижних ВНЗ Львова та Києва. Тут рік навчання з кишені їхніх батьків «витягне» інші суми, значно більші. Почнемо зі столичних університетів, адже саме вони лідирують за кількістю поданих заяв. 
Ціни на навчання у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» стартують з 12 000 гривень. Стільки тут коштує рік навчання на «хімії», «фізиці». «Філологія», «культурологія» — 18 000, «політологія», «соціологія» — 20 000. Для порівняння зазначу, що в ПНУ ім. В. Стефаника рік навчання в інституті філології на «українській мові і літературі» та «російській мові та літературі» коштує значно менше — 6 735, на «польській мові та літературі» — 8 080.

«Політологія» у нас також дешевша — 
8 390 грн. Спеціальність «правознавство» у «Києво-Могилянці» вартує 28 000 гривень. Цей фах, як і в Прикарпатському університеті, є найдорожчим.
Вартість навчання у Київському національному медичному університеті ім. О. Богомольця приємно здивувала, адже не надто дорожча, аніж у нас. «Педіатрія», «медико-профілактична справа» — 12 342 гривень, «медична психологія» — 13 464, «фармація» — 14 810, «стоматологія» — 19 080. Лише 80 гривень відрізняє вартість навчання в Києві за фахом зубного лікаря. Звичайно, проживання студентів у столиці «потягне» більше, аніж в обласному центрі Прикарпаття. 
Ціни навчання у Львівському національному університеті ім. і. Франка менші, аніж в Києві, проте не завжди більші, як в івано-Франківську. Найменше треба заплатити за рік навчання студентам-театралам і музикантам — лише 3 037 гривень, найбільше «міжнародникам» — 21 968. «Прикладна математика та інформатика» — 5 065, журналістика — 6 946, філологія — японські та арабські мови — 
10 418, англійська мова — 14 793 грн.


За дипломом до Польщі

Останніми роками надзвичайно великої популярності серед івано-франківської молоді набуває навчання у ВНЗ Польщі. На їхній вибір насамперед, як не дивно, впливає вартість за навчання, яка подекуди є меншою, аніж вдома, проте не завжди Міністерство освіти Польщі встановлює мінімальну вартість навчання для державних ВНЗ: вона повинна бути не нижчою 2 000 євро на рік (понад 20 000 гривень). Як правило, більшість спеціальностей у державних ВНЗ намагаються утримати вартість навчання в межах цього показника, іноді на 100-200 євро більше. Це стандартна вартість навчання на більшості спеціальностей. Проте високотехнологічні програми, пов’язані з роботою в лабораторіях та дорогим обладнанням, можуть коштувати до 5 000. У гривнях це 52 000. Тут актуальною буде приказка «за все треба платити», адже така вартість навчання розуміє під собою надсучасні лабораторії та кампуси...

У приватних навчальних закладах ціна, як правило, нижча — від 1 500 (15 600 гривень) на рік. При цьому приватні ВНЗ підлягають такому ж ліцензуванню і перевіркам, як і державні. Якість освіти гарантовано.


Роздуми про фінанси 
Дешевий сир буває лише в мишоловці, тому не дивно, що вартість вищої освіти в Україні чи навіть у Польщі не є надто низькою. Платити потрібно за все, а за майбутню професію і поготів. Проте часто, обираючи свій майбутній фах, абітурієнти та їхні батьки керуються не тими чинниками. Дуже часто ціна навчання може закрити двері до улюбленої професії перед талановитими і, що найосновніше, вмотивованими вступниками. Обирати спеціальність за вартістю навчання абсурдно, адже любов до професії купити неможливо. На жаль, спроби є.

Ольга МОНЧУК, "Галичина"