Слава і честь Давнього Галича - очима старшокласників і студентів Прикарпаття


Глибинне осмислення, навіть переосмислення української історії через вивчення чину і візій її знакових постатей, ознайомлення з цим широкого загалу, мабуть, як ніщо інше сприяє утвердженню в суспільстві національної свідомості. Особливо потрібні такі студії молодим українцям, бо вони — дієвий спосіб формування особистості.

Саме в такому контексті слід розглядати свято молоді в Галичі, приурочене до 1120-ї річниці першої літописної згадки про місто, пише газета Галичина. 

Оскільки відбулося воно у світлий празник Господнього Вознесіння, коли в Україні традиційно відзначають і День вишиванки, його унікальним обрамленням стали народні строї та вишиванки з фондів Національного заповідника «Давній Галич», які показали юні галичанки на параді-дефіле «Презентація опільської ноші», сучасні колекції української вишивки-гаптування дизайнера Наталії Гергелюк, керівника творчої майстерні «Gaptuvalnya» й сучасних вишиванок, які представляли родини Галицького району. 

Святкування розпочались Божественною Літургією у церкві Різдва Христового, яку очолив представник курії Івано-Франківської архієпархії УГКЦ синкел у справах духовенства та священичих родин митрофорний протоієрей д-р Олег Каськів у співслужінні отців Галицького деканату. По завершенні Служби Божої на подвір’ї церкви львів’яни посадили калину, яку привезли з родинного помістя митрополита Андрея з с. Прилбичі Яворівського району на Львівщині. 

Потому всі перейшли до Галицької загальноосвітньої школи №1 ім. Ярослава Осмомисла. Нагадаємо, що ім’я цього видатного князя школа отримала торік завдяки одностайній думці громади галичан-містян. Власне, у цій школі й відбулася науково-практична конференція «Велети українського духу: Ярослав Осмомисл, Данило Галицький, Андрей Шептицький, Григорій Хомишин, Ярослав Пастернак, Йосиф Сліпий, Любомир Гузар...».

Учасників конференції тепло привітали школярі, а  о. Олег Каськів і митрофорний протоієрей Іоан Кузь, УАПЦ, поблагословили їх. Плідної праці і гарних вражень від перебування у Галичі побажали учасникам конференції заступник голови райдержадміністрації Олександр Чабак та заступник голови райради Любов Гордійчук. 

Доповіді про славетних галичан виголосили учні й студенти навчальних закладів району, Рогатинської гімназії ім. Володимира Великого, Богородчанської ЗШ №2, Бурштинського торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету, Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України, Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Олександра Барвінського, Львівського техніко-економічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка».

Відзначимо високий рівень доповідей молодих науковців-пошукачів. Особисто нас вразили роботи учнів-доповідачів Галицької ЗШ №1 ім. Ярослава Осмомисла, яка наступного року святкуватиме своє 80-ліття. Особливо дослідження з історії княжого Галича учениці 10-го класу Віталії Криси. Як і наочний матеріал з історії краю, який з любов’ю і зі знанням справи поданий і виставлений для огляду на стінах коридорів і святкової зали школи. В перерві між відвідинами роботи секцій ми попросили коротко розповісти про школу її директора Марію Савчук. Марія Арсенівна відзначила, що вона пишається своїм учительським колективом, як і своїми вихованцями. Адже торік із 26 випускників 11 вступили на державну форму навчання до вишів. А загалом 60-70% випускників ідуть у вищі школи. і хоч школа має два класи з інклюзивною формою навчання, де вчаться неповносправні діти, в обласному рейтингу вона входить до списку 50 найкращих шкіл Івано-Франківщини. і це при тому, що, на відміну від гімназійних шкіл, де діти проходять конкурсний відбір і зарахування на навчання, до Галицької школи ім. Ярослава Осмомисла приймають усіх охочих. 

 А один з організаторів й ініціаторів заходу — заступник генерального директора НЗ «Давній Галич» Ірина Чернега прокоментувала урочисті заходи так: «Як голові Галицької ГО «Союз українок» мені запропонувала ідею святкування громадська організація «Святий Юр» зі Львова на чолі з паном Григорієм Брунцем. Порадилися разом з колегами, з владою, з освітянами, представниками Церкви і громади. Одностайно зійшлися на думці: зробимо. Зауважу, що львів’яни мають на меті пропагувати чин 

Андрея Шептицького, ми ж вирішили розширити список видатних постатей Галичини, життя й діла яких безпосередньо стосуються Галича. Особливо було приємно бачити й чути виступи 28 дітей з різних областей Галичини, багато з яких працює в Малій академії наук, які вже мають певний досвід початків наукової роботи. Ми спрямовували їхніх вчителів на відповідний рівень вимог. Діти мудрі, креативні, ініціативні, беруть участь у роботі молодіжних і християнських організацій. Словом, майбутні лідери нашої країни. Наприкінці червня найкращі 

з-посеред перших поїдуть до Львова на подібну до цієї конференцію вже міжнародного рівня. З другого боку, багато як юних, так і зрілих гостей отримали нагоду краще пізнати Давній Галич та ближче заприязнитися зі своїми однодумцями».

Роздуми, обговорення й дискусії учнів і студентів власних напрацювань і робіт мали вельми продуктивний та конструктивний характер. Особливо це стосувалося секції, присвяченої слузі Божому Андреєві Шептицькому. Більше того, вони намагалися приміряти окремі максими й кредо цього великого святого чоловіка до власного життя. А нам пригадались пророчі слова А. Шептицького, виголошені ним у Києві після повернення з російського полону ще у березні 1917 року: «Якою б не була Росія, вона добровільно не зречеться своєї влади над Україною. Та якщо Україна хоче жити вільним життям, то мусить обов’язково відокремитись від Москви, мусить стати незалежною державою, шукати собі союзників поміж інших вільних народів».