Служба зайнятості працевлаштувала понад три тисячі прикарпатців


Передумовою якісного вирішення питання працевлаштування безробітних є тісна співпраця державної служби зайнятості та роботодавців. Дуже важливо правильно обрати і здобути професію, та не менш важливо знайти роботу за цією професією.

Тому, щоб не поповнювати лави безробітних, або щоб довго в них не затримуватись, треба здобувати професії, яких потребує сучасний ринок праці. Саме тому одним з пріоритетних напрямків активної політики зайнятості, яку сьогодні проводить служба зайнятості області, є професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних відповідно до вимог ринку праці.

На сьогодні змінився підхід до організації професійного навчання зареєстрованих безробітних. Навчання здійснюється тільки на замовлення роботодавців, тобто під конкретне робоче місце, що дозволяє значно підвищити рівень працевлаштування безробітних за набутою професією та адаптуватися до умов конкретного виробництва ще у період навчання.

Так, станом на 1 серпня 2018 року із 3180 осіб, які закінчили професійне навчання, 3153 особи – працевлаштовано за направленням служби зайнятості та самостійно, що складає 99,2 відсотка.

Протягом січня-липня 2018 року професійним навчанням охоплено 4003 особи з числа зареєстрованих безробітних. Серед них, 2984 особи підвищували свою кваліфікацію шляхом стажування на робочих місцях у роботодавця, 664 особи набували нових компетенцій на курсах цільового призначення, 355 осіб проходили професійно-технічне навчання у вищих та професійно-технічних закладах освіти за наступними професіями: продавець непродовольчих товарів, продавець продовольчих товарів, касир торговельного залу, адміністратор, покоївка, молодша медична сестра з догляду за хворими, манікюрник, кравець, перукар, кухар, слюсар з ремонту автомобілів, водій тролейбуса, електрогазозварник, верстатник деревообробних верстатів, оператор котельні, машиніст (кочегар) котельні.

Для забезпечення якісної підготовки робітничих кадрів закладами освіти у навчально-виробничий процес впроваджуються нові форми та види навчання, зокрема елементи дуальної форми навчання безробітних. Застосовуються принципи індивідуалізації програм підвищення кваліфікації, у т.ч. шляхом стажування на робочих місцях у роботодавця.

Отримані знання слухачі зможуть застосувати на практиці, адже навчання організовувалось і проводилось відповідно до договорів про організацію професійного навчання безробітних на замовлення роботодавця.

Наприклад, водії тролейбуса на сьогодні працевлаштовані у КП „Електроавтотранс”.  Впродовж своєї роботи вони будуть показувати своє  вміння працювати з людьми і для людей, адже основна мета їхньої праці – високоякісне транспортне обслуговування населення.