Смарт-житло - найпопулярніший запит на ринку нерухомості. Квартири сьогодення чи майбутнього?


Попит на житло за останній рік почав зростати, а от купівельна спроможність українців надалі займає недостатньо високі позиції. Дозволити собі квартиру великої площі зараз може не кожен. Натомість почало надходити все більше запитів на нові смарт-квартири. Ось уже 2 роки вони продовжують завойовувати ринок нерухомості.

Аналітичний центр Благо дослідив, що  цьому причиною і чи збережеться така тенденція надалі.

Різниця між смарт-квартирою і стандарт помітна одразу на стадії проектування. Смарт-квартири не мають довгих кімнат з незрозумілими кутами та зайвими метражами. Все частіше в них можна зустріти панорамні вікна вздовж всього фасаду.

В Європі смарт-житло уже давно не новинка. Його часто обирають одинаки, які прагнуть компактності і зручності у побуті. На думку експертів, у найближчі роки в Україні кількість власників таких квартир теж буде зростати.

Явною перевагою розумного дому над стандарт є вільне планування. Його несучі конструкції "заховані" в основний каркас житлового будинку і не впливають на мобільність і функціональність. Ще вагому роль відіграють габарити придбаної квартири. Від них  залежить зонування приміщення.

Смарт-квартири в м.Івано-Фанківську проектують площею від 40 кв. м. Така пропозиція зараз доступна у новому районі "Manhattan".

 

Хто купує таке житло?

 

Сьогодні найбільше купує квартири формату smart саме молодь. При цьому успішно стають власниками функціональних приміщень і літні люди. Останній приклад, переважно, пов'язаний з необхідністю продажу колишнього житла. Інакше кажучи, стати власником smart квартири може кожен, незалежно на вік.

Як заохочення і наочний приклад для застосування розумного дому, забудівельники зараз пропонують покупцям свого роду "інструкцію з експлуатації". Проектувальники, в співавторстві з дизайнерами, розробляють майбутнім мешканцям варіанти оптимального використання простору смарт житла. Тобто в додаток до ключів від нової квартири, ще й можна отримати наочний приклад того, як розмістити меблі. Подібне "орієнтування на місцевості" дозволяє максимально задіяти корисну житлову площу, при цьому залишаючи вільний простір.

Такий ряд переваг змушує українців поступово відходити від стандартного уявлення про свій дім. Зміни в економіці та цінностях рухають і попитом. Тому експерти прогнозують, що бум на смарт-квартири тільки почався і очікується, що такі варіанти житла з часом займуть вагому частку на ринку нерухомості всієї України.