Смерчі стануть звичним явищем для України - метеоролог


Для України стане частим таке явище як смерчі, що особливо є характерним для південних регіонів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявила доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений метеоролог України Вазіра Мартазінова.

"Для України нерідким явищем стануть смерчі. За будь-якого перепаду температур - від тепла до холоду і навпаки обов'язково утворюватимуться штормові явища. Для південних регіонів це є дуже характерним. Треба бути готовим до цього, тому що ця кліматична дійсність зберігатиметься у наступні роки", - заявила вчений, яка створює фізико-статистичні моделі довгострокового прогнозу погоди.

За словами Мартазінової, в останні роки в Україні спостерігаються температурні рекорди.

"Рекорд, це коли температура тримається у межах тижня - двох. За своїм температурним режимом дуже вирізнилися 2010, 2015 роки. У 2015 році було дуже сухо і жарко, багато врожаю від цього загинуло. Це був дуже аномальний рік. Але погодні умови цих років тепер виявляються в окремі дні кожного року. Наприклад, цього року дуже аномальними були березень, квітень і травень", - зазначила вона.

Експерт підкреслила, що останнім часом посилюється екстремальність - за різними характеристиками: за опадами, температурою, вітром: "Але різні регіони підпорядковуються різним екстремальним явищам. На Сході більша посуха, на Західній Україні можуть бути зливи".

Мартазінова також вказала на те, що такі активні явища, як сильні зливові дощі, що відзначалися наприкінці червня і від яких постраждало багато регіонів України, необхідно терміново дослідити: "Створити державний проект, який дасть змогу вивчити це явище і виділити його предиктори для завчасного розпізнавання і надійного прогнозування, щоб люди могли своєчасно захистити своє господарство і себе".