Смертельний чад у стужі Підгір`я


Випадки отруєння чадним газом, та й загалом пожеж, зростають із настанням холодів. Минулого тижня в селищі Отинія Коломийського району під час ліквідації пожежі в будинку рятувальники виявили тіла жінки та її сина.

Такі повідомлення трапляються чи не щодня, пише Голос України.

Фахівці управління ДСНС в Івано-Франківській області проводять перевірки стану техногенної та пожежної безпеки в суб'єктів господарювання та громадських закладах.

За наслідками виявлених порушень до адміністративної відповідальності від початку року притягнуто 1008 відповідальних осіб із дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, 73 -- охорони здоров'я, 87 -- із торговельних підприємств. Здебільшого це відсутність або несправність автоматичної пожежної сигналізації. Не всюди є первинні засоби пожежогасіння.

Водночас троє дітей із села Черніїв Тисменицького району днями було госпіталізовано до Івано-Франківської обласної дитячої лікарні із підозрою на отруєння чадним газом. Їх доставили транспортом Лисецької станції швидкої медичної допомоги.

Після обстеження діагноз не підтвердився. Клінічних симптомів отруєння чадним газом не було. Аналізи на карбооксигемоглобін від'ємні. Тобто, не виявлено хімічної сполуки, яка утворюється при взаємодії оксиду вуглецю (чадного газу) з пігментом крові гемоглобіном. Чадний газ тим і шкідливий, що швидкість його приєднання до гемоглобіну приблизно в 10 разів вища за кисень. Потрапляючи з повітрям до легень, оксид вуглецю розчиняється в плазмі крові, за великої його кількості відбуваються невідворотні процеси.

Чадний газ, як відомо, утворюється при неправильній експлуатації печей.