Сміттєсортувальний завод у Калуському районі може постати між Пійлом і Кропивником


Калуська районна рада передала у концесію на 49 років послугу зі збирання та утилізації побутових відходів ТзОВ «Промтехінвест». Фірма планує збудувати потужний сміттєсортувальний завод, і нині районна влада вже має пропозиції щодо його розташування.

Про це повідомляють "Вікна".

На початку цього року Калуському району був запропонований проект у рамках програми «Еко-Верде», яка передбачає фінансування приватних компаній без будь-яких гарантій місцевих органів влади, але — з правом одержання концесії на збирання і переробку твердих побутових відходів.

Для надання таких послуг зголосилося ТзОВ «Промтехінвест», власником якого є депутат Калуської районної ради Василь Мельник (представник Партії регіонів. — Авт.). Зрештою ця фірма і стала переможцем конкурсу. Суть проекту полягає у тому, що компанія «Еко-Верде» надає обладнання для збору і сортування сміття. Натомість, жодна інша компанія не має права збирати у районі тверді побутові відходи на час дії концесійного договору — впродовж 49-ти років.

У Калуші здійснюватимуть лише первинну переробку і сортування сміття. Потім його тюкуватимуть і везтимуть на глибинну переробку. Щоправда, за вивіз сміття доведеться платити: за попередніми підрахунками, від 15-и до 28-и гривень на місяць із одного господарства.

Згідно із концесійним договором, фірма «Промтехінвест» планує будівництво екологічного заводу зі зберігання, сортування, утилізації (без права спалювання), видалення, знешкодження відходів. Фактично — сміттєсортувальний завод, який передбачає створення 250-ти робочих місць та використання 56 одиниць техніки. За словами заступника голови районної ради Сергія Твардовського, нині вже визначено земельну ділянку під будівництво заводу: між Пійлом та Кропивником.

Проте, товариство із початком будівництва — затягує, нібито — через труднощі із виготовленням проектно-кошторисної документації. Між тим, проект досить вигідний для району. І не тільки тим, що вирішить проблеми зі стихійними сміттєзвалищами: по закінченні договору концесії фірма передасть Калущині завод, а впродовж усіх років сплачуватиме до бюджету 1,5% від доходів.

Між тим, завод, який планується побудувати на Калущині, складе серйозну конкуренцію для ТзОВ «Чисте Прикарпаття». Адже, потужності заводу — серйозні: планується встановити 25 тис. урн для збору відходів, проте, у районі — приблизно 16 тисяч дворових господарств. Технічні можливості проекту передбачають забезпечити збір й утилізацію ТПВ у розрахунку не менше 2,4 кг з людини на день, а сам проект «коштуватиме» 40 млн. євро. Відтак, коли ці обидві ідеї постануть, на Калущині можливі справжні змагання за сміття, адже кожен із проектів розрахований на більшу потужність, ніж ту, яку здатен йому забезпечити регіон-партнер.