Снятинські медики навчалися інтегрованому веденню випадків гіпертензії та діабету


Міністерство охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ, за підтримки Швейцарського агентства розвитку та співробітництва, ініціювали проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

У рамках цього проекту відбувся тренінг для  працівників Снятинського районного Центру ПМСД, у якому взяли участь 12 лікарів та 18 середніх медичних працівників. 

Загальною метою Проекту НІЗ є покращення добробуту людей в Україні шляхом зниження смертності й захворюваності, пов’язаними з неінфекційними захворюваннями (серцево-судинні захворювання (ССЗ), цукровий діабет, рак, а також заходи, спрямовані на боротьбу з основ­ною четвіркою факторів ризику — тютюнопалінням, зловживанням алкоголем, нездоровим харчуванням та низькою фізичною активністю.

Основний акцент у навчанні ставився саме на профілактичній роботі, заняття проходили у форматі відкритого діалогу, вільних дискусій та обміну цікавим власним досвідом. Окрім медичних аспектів боротьби з факторами ризику та ранньої діагностики захворювань, медичних працівників навчали правилам роботи в команді, мотивації населення, адже кожна людина сама повинна досягнути розуміння проблеми й захотіти змінити свій спосіб життя. Завдання медика – допомагати у цьому.

Тренінг завершився  врученням сертифікатів.

Враховуючи досвід інших регіонів, організатори сподіваються, що завдяки реалізації проекту на теренах Снятинщини знизиться рівень захворюваності на неінфекційні хвороби та набере більшої популярності здоровий спосіб життя.