Соціальне патрулювання: Як в Івано-Франківську шукають безхатьків


Близько 100 людей, які опинилися у становищі бездомності, знаходять під час соціального патрулювання в Івано-Франківську впродовж року. Про це повідомила соціальна працівниця Центру обліку бездомних осіб, що діє на базі Будинку нічного перебування в Івано-Франківську, Оксана Крутоголова.

"Соціальне патрулювання – один із видів роботи Центру обліку бездомних. Протягом року двічі на тиждень працівники Центру спільно з "Муніципальноою вартою" обстежують ймовірні місця перебування безхатьків. Триває таке патрулювання 2 години", - розповідає соціальна працівниця Центру обліку бездомних осіб Оксана Крутоголова, пишуть UA Карпати

Проводять таке патрулювання не лише у центральній частині міста, але й на вокзалі, мікрорайонах міста. Людей, які опинилися на вулиці, повідомляють про те, що є Будинок нічного перебування, розказують, які послуги там можна отримати.

Про більшість безхатьків, яких зустрічають під час патрулювання, у Центрі обліку вже знають. Оксана Крутоголова розповідає, що в осінньо-зимовий період бездомні, зазвичай, живуть у закинутих будинках та підвалах: "Оскільки соціальне патрулювання проводиться вдень, то, звичайно, є такі місця чи нам люди повідомляють, що десь у підвалах можуть бути бездомні, чи вони проживають десь у такому місці, що їх вдень виявити там практично неможливо. У такий період часу вони ходять більше по смітниках - шукають у баках їжу".

Володимир Фащевський опинився у становищі бездомності. Каже, що так живе уже 16 років. До цього працював на "Позитроні". Вдень чоловік на смітниках збирає пляшки та картон, щоб здати та заробити гроші. За це, каже, може отримати 20 гривень. Володимир розповідає, зараз із жінкою мешкає у закинутому приміщенні, де взимку мерзнуть. Головна проблема - відсутність документів.

За одне соціальне патрулювання можуть виявити до 5 безхатьків. На місці працівники одразу фіксують дані про людину та заповнюють анкету, якщо даних про неї немає.

До слова, люди, які ведуть антисоціальний спосіб життя: зловживають алкоголем чи мешкають у квартирі, яка непридатна для життя, теж знаходяться у групі ризику - потенційно можуть вважатися бездомними.