Соціологи дослідили, що насправді найбільше хвилює франківців


Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування мешканців Івано-Франківської міської ради щодо проблем, які їх найбільше хвилюють.

Про це під час презентації результатів дослідження повідомив представник групи "Рейтинг" Олексій Антипович, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За його словами проведення дослідження було ініційоване їхньою Соціологічною групою. Опитування проводилося 16-24 листопада і охопило 1200 респондентів.

"Якщо говорити чим найбільше задоволені містяни, то 73% назвали громадський транспорт, 47% освітні заклади, 48% - роботою комунальних служб. Роботу громадського транспорту в місті частіше позитивно оцінювали старші та менш заможні опитані, а молодші і забезпеченіші респонденти задоволені роботою освітніх та медичних закладів", - каже Антипович.

Також дослідження показало, що міським головою задоволені абсолютна більшість франкіців різних вікових груп і соціальних верств. Зокрема 74% опитаних вважають, що міський голова виконав свої передвиборчі обіцянки і лише 9% - протилежної думки.

"Серед ключових пріоритетів для роботи міської влади франківці визначили медзаклади (41%), якість житлово-комуаьних послуг (34%), ремонт доріг (30%). Кожен четвертий франківець вважає, що потрібно зосередити свої зусилля на побудові нового мосту на Пасічній, або покращенні роботи освітніх закладів. Найменше франківців хвилює покращення якості води (3%)", - пояснює соціолог.

Щодо успіхів в діяльності мера, франківці відзначали: тротуари (58%), громадський транспорт (40%), якість доріг (36%), оновлення парків і скверів (31%). Водночас тільки 1% опитаних вважають успішною боротьбу з наркоманією і алкоголізмом.

"Якщо говорити про проблеми ,які найбільше хвилюють містян, то на першому місці вартість комунальних послуг (41%). 27-28% звернули увагу на завантаженість вулиць і погану якість доріг, а 22% хвилюють безпритульні тварини та поширення наркоманії і алкоголізму. Від 10 до 16% говорять про засміченість міста, хаотичну забудову багатоповерхівками, нефаховість медиків, корупцію та інше. Для молоді актуальні дороги і наркоманія, водночас старше покоління хвилює вартість комунальних послуг",- зауважує Олексій Антипович.

Якщо говорити про новий міст на Пасічну, то результати опитування показали досить цікаві результати. Зокрема, 53%  респондентів вважають будівництво нового мосту важливою проблемою, а 23% переконані, що є важливіші питання. 45% тих, хто вважає це питання проблемнив кажуть, що воно вирішується, а 41% протилежної думки.

"Оскільки у Франківську триває процес створення ОТГ ми запитали респондентів .що вони знають про об'єднання. 54% сказали, що вони добре поінформовані про ОТГ, 28% щось чули, 16% запевняли, що гічого не знають про об'єднання. Водночас 57% опитаних стверджують, що створення ОТГ це позитив для міста,18% вважають, що приєднання сіл тільки погіршить ситуацію в місті і стане економічним тягарем, а 25% ще не визначилися щодо цього питання", - каже соціолог.

На завершення представник Соціологічної групи звернув увагу на питаня заробітчанства. Як показало дослідження, 34% франківців мають родичів за кордоном, 65 - ні.
Водночас кожен 5 франківець (20%) хоче поїхати на заробітки.