Сьогодні в Україні відзначають День героїв: Історія свята


23 травня в Україні святкують День героїв. Згадують учасників визвольної боротьби українського народу.

Свято заснували 1941-го на Другому великому зборі Організації українських націоналістів у Кракові, передає "Еспресо".

Націоналісти хотіли підкреслити історичний зв'язок між лицарями Київської Русі, козаками Гетьманщини, січовими стрільцями та вояками армій УНР та УПА.

Травень обрали, бо 3 травня 1924 року помер ідеолог Микола Міхновський, 25 травня 1926 року в Парижі загинув отаман УНР Симон Петлюра, 23 травня 1938 року в Ротердамі вбили Євгена Коновальця.

Заходи на День героїв проходять весь тиждень, на який припадає свято. Масові заходи переважно відбуваються в п'ятницю, суботу та неділю.

У незалежній Україні традицію святкування започаткували Львівське обласне об'єднання "Просвіта" і Конгрес українських націоналістів. Їх підтримали Львівська обласна і міська ради.

На честь свята студенти Львівського державного університету фізичної культури несуть смолоскипний вогонь. Його запалюють у селищі Білогорща, де загинув командувач УПА Роман Шухевич і несуть до пам'ятника Тарасові Шевченку, а токож до меморіалу загиблим воїнам УГА на Личаківському цвинтарі.

Естафетний вогонь у Білогорщі запалюють під час урочистого віче. Його освячуюють місцеві священики. Раніше цю символічну місію виконував син командувача Юрій Шухевич. На початку естафети виголошується клятва назавжди берегти пам'ять про українських героїв. На меморіалі відбувається урочисте віче та покладання квітів.

День героїв не є офіційним державним святом, але відзначається органами місцевої влади. З 2014 року свято поширилось на центральні та східні регіони країни. Окремі громадські організації вимагають визнання Дня героїв офіційним державним святом.