Сьогодні відзначається День Збройних сил України


У п’ятницю, 6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України.

Дата встановлена згідно з Постановою Верховної Ради №3528-ХІІ від 19 жовтня 1993 року, повідомляє Укрінформ.

6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Збройні Сили України», «Про оборону України», а 13 грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Але ні для кого не секрет, що за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена.

Упродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи.

Крім внутрішніх чинників, додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко противилися створенню в Україні дієздатних Збройних сил.

Усі ці роки Москва діяла по-різному, залежно від внутрішньополітичної ситуації як в Україні, так й у Росії. Спочатку це були дипломатичні засоби (часом зовсім неприйнятні), а потім дійшло і до відкритої збройної агресії.

Після Революції Гідності та початку воєнних дій на сході України розпочалася нова сторінка літопису українських Збройних сил. Попри тотальну руїну в армії, корупцію, зради, втрати і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність Батьківщини, захистити власний народ від агресора, а також відновити обороноздатність Збройних сил.

Наразі наша армія відновила свою боєздатність, а Україна відмовилася від позаблокового статусу і оголосила про свої наміри вступити в НАТО. На сьогодні, відповідно до рейтингу Global Firepower Index-2019, Збройні сили України за своєю боєздатністю посідають 29-те місце серед 136 країн.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив привітання з нагоди Дня Збройних сил України, оприлюдненому на офіційному порталі ВР.

"Ви присягались ніколи не зрадити народ України. А народ України ніколи не зрадить вас!" - зазначив спікер, звертаючись до військових.

Разумков наголосив, що військовослужбовці ЗСУ вже п’ятий рік зі зброєю в руках боронять нашу державу, і саме від них залежить спокій українців.

"Від імені Верховної Ради щиро дякую кожному з вас за ту непросту службу, яку вам доводиться нести, і за готовність до останнього захищати нашу державу та український народ. Ми підтримуватимемо наших захисників і завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав життя у цій боротьбі", - заявив Голова ВР.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук у привітанні з нагоди Дня Збройних сил України, розміщеному у Facebook наголосив, що безпека є одним із пріоритетів уряду, який створить усі умови для розвитку армії.

"Безпека — один із головних пріоритетів нашого уряду. Тому бюджет-2020 на оборону— найбільший за весь час незалежності України. Так, на зміцнення обороноздатності закладено рекордні 136 млрд грн (3% від ВВП). Уряд створить усі умови для впевненого розвитку Збройних сил України!" - заявив глава уряду.

Він також подякував українським військовим за незламність.

"Сучасна українська армія — одна із найсильніших у світі. І такою її створили ви! Ті, хто щодня відстоює незалежність України. Ті, хто віддав своє життя за Україну і хто став ветераном. Ті, хто підтримував та підтримує наших хлопців та дівчат. Дякую всім та кожному за ваш внесок!" - наголосив Гончарук.

Також військових з нагоди свята привітав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов привітав Дня Збройних сил України.

"Український народ високо цінує професіоналізм, мужність, героїзм, честь та відвагу своїх воїнів, їх вірність конституційному обов'язку та військовій присязі. Схиляємо голови перед пам'яттю героїв, які загинули, захищаючи Незалежність. Ваш подвиг назавжди залишиться у серцях українців!" - йдеться у вітанні.

Данілов зауважив, що реформування та розвиток Збройних сил, соціальний захист військових є пріоритетом для української влади.