Сон на животі та пиття через соломинку: Поширені звички, що передчасно старять людину


Значною мірою те, як швидко ми старішаємо, зумовлене генетикою. Проте їжа, сон та спосіб життя теж дуже впливають на те, що ми бачимо в дзеркалі та скільки років проживемо.

Експерти назвали найсерйозніші помилки, яких ми припускаємося, немовби прискорюючи для себе й без того безжальний плин часу. Про це пише сайт Health.

Багатозадачність

Люди гадають, що багатозадачність – це добре, але коли у вас створюється враження, що список нагальних справ не зменшується ніколи, це лише посилює стрес.

Між тим наука вважає, що хронічний стрес сприяє вивільненню вільних радикалів, нестабільних молекул, які завдають шкоди клітинам та прискорюють процес старіння.

Надлишок цукру в раціоні

Велика кількість солодкого не лише додає зайвих кіло, а й укорочує життя.

"Молекули цукру приєднуються до білкового волокна в кожній нашій клітині", - застерігає дерматолог Сюзан Стюарт.

Цей процес зветься глікацією, і результатом його може ставати втрата "сяйва" шкіри, поява темних кіл навколо очей, втрата тонусу, одутлість обличчя, збільшення кількості зморшок та розміру пор.

Брак сну

В ідеалі нічний сон має тривати сім годин, і ніяк не менше п’яти. Тоді як хронічне недосипання здатне призводити до проблем із уважністю, браку енергії вдень, збільшення ваги  та, зрештою, зменшення тривалості життя.

Сидячий спосіб життя та забагато часу перед телевізором

Дослідження, проведене в Австралії, учасниками якого стали 11 тисяч людей, старших за 25 років, показало: кожна година, проведена перед екраном, краде в нас 22 хвилини життя. Люди, які щодня просиджують по 6 годин перед телевізором, живуть на 5 років менше за тих, хто його не дивиться, повідомляє видання British Journal of Sports Medicine.

"Такий ефект здебільшого пояснюється сидінням та відсутністю активності, ніж самим переглядом телевізора. Коли ви сидите довше 30 хвилин, ваше тіло починає відкладати цукор у клітинах, що також збільшує вірогідність розвитку ожиріння", - уточнює доктор Реймонд Каскіарі.

Нехтування сонцезахисними засобами

"Причина номер один для майже кожної ознаки передчасного старіння людського обличчя – це вплив ультрафіолету. Ультрафіолет присутній, навіть коли надворі хмарно або дощить", - наголошує дерматолог Сара Л. Тейлор.

Окремо експерти радять не забувати використовувати зволожуючі засоби для зони навколо очей, а жінкам — не зловживати декоративною косметикою, бо її складники можуть висушувати шкіру, а ще забивати пори.

Сон на животі

Коли ви маєте звичку спати на животі, це теж прискорює старіння. Із віком, через втрату колагену і зміни в з’єднувальній тканині "шрами" від подушки вже не розгладжуються швидко і взагалі можуть лишитися назавжди, попереджає пластичний хірург та експерт зі здоров'я шкіри Джеймс К. Маротта.

Занадто багато макіяжу

 

Зайвий макіяж також може старіти. Надмірна кількість макіяжу, особливо продуктів на основі масла, може заблокувати пори шкіри і викликати спалахи. 

Крім того, зловживання дратівливими хімічними речовинами та алкогольними засобами може висушити шкіру, видаливши її натуральні масла, що викликає передчасні лінії і зморшки.

Ви не використовуєте крем під очі

Навіть непрофесійний догляд за шкірою повинен включати хороший крем під очі, щоб захистити від старіння зморшок. Адже шкіра навколо очей тонша шкіри на решті обличчя і показує вік швидше, говорить доктор Стюарт. 

Тепле і сухе повітря в оселі

"Від цього шкіра може ставати сухою та подразненою, що з часом дає ефект її старіння", - каже Маротта.

Бажано, щоби рівень вологості повітря в домі був 40-60%. Цього можна досягти за допомогою зволожувача повітря або принаймні помістивши мокрий рушник на батарею або поставивши ємкість із водою в кімнату, де ви проводите багато часу.

Звичка пити через соломинку

Виявляється, так само, як часте мруження здатне призводити до передчасної появи зморшок навколо очей, так і пиття через соломинку – хоч і захистить колір зубів, якщо йдеться про напої темного кольору – допоможе швидше утворитися зморшкам навколо рота.

"Те саме відбувається, коли ви курите цигарки", - нагадує дерматолог Джанет Прістовскі.

Відмова від жирів у раціоні

Серцю, мозку та шкірі конче потрібні Омега 3 жирні кислоти. Дієтологи рекомендують їсти рибу жирних сортів (лосось, скумбрію) принаймні двічі на тиждень.

Звичка сутулитися

"Наш хребет має добре збалансований S-подібний вигин для стабілізації та підтримки. Погана постава або сутулість змінює нормальне положення хребта, і, в результаті, м'язи, диски та кістки зазнають надмірного стресу", - говорить хірург-ортопед Джеремі Сміт.