Сортування як хобі: Коломиянин розповів про незвичайне використання відходів


Уявіть собі прикраси, виготовлені, наприклад із пластикової пляшки чи поличку з картонної коробки. Фантастика? Зовсім ні! Сміття справді може бути корисним.

Про це не з чуток розповідає коломиянин, Андрій Балацький, пише kolomyia.today

– З війни в мене залишилася звичка доносити до смітника недопалки й обгортки від солодощів, – розповідає хлопець. – Велика кількість використаних батарейок змусила мене зацікавитися темою сортування сміття. Приїхавши додому, почав помічати, що багато також і пляшок із-під пива. В 2015 році знайшов харківську групу “Я сортую” (тоді про коломийський “Екогвалт” ще не чув) – вона надихнула дізнаватися більше про сортування. До 2017, коли закінчив службу, скла й іншого сміття стало вже дуже багато. Спочатку збирав тільки скло та пластик, потім – пакети та запальнички. Це стало моїм хобі. 

На той час сортування відходів не було звичною справою, тому Андрій самостійно шукав пункти прийому. Тоді оцінив, що деякі відходи ще можуть бути корисними в побуті: 

–  В інтернеті побачив, що існує безліч ідей для використання відходів. Деякі з них вирішив втілити в життя. У мене вдома є недороблений килимок із корків від пива під камін. Хочу спробувати сам його завершити.  Вони небезпечні для планети тим, що, окрім заліза, в їхньому складі міститься пластик, який, розкладаючись, приносить шкоди ще більше, ніж звичайна пластикова пляшка. В майбутньому хочу щось виготовити із запальничок – у нас цей пластик можна переплавити. Дехто навіть будує будинки зі склянних або пластикових пляшок. Я бачив уже й інші вироби: з буксітки чи інших відходів. Із кожним днем це стає популярнішим і навіть може приносити непогані гроші (сміється). 

На досягнутому хлопець не зупиняється. Зараз він не тільки не смітить сам, а й прибирає порки та ріки за іншими, а також готується до спільних проектів із“Екогвалтом”: 

– Оцінюючи ситуацію в нас на Пруті, розумію, що весна знову принесе купи сміття. Я приблизно вже бачу спільний проект із “Екогвалтом” по очистці річки та сортуванню сміття. Зараз дедалі популярнішим стає ставити залізні сітки. Якщо є люди, зацікавлені в сортуванні, можна це поєднати.  

Брати на себе відповідальність за майбутнє планети – не складно, але дуже потрібно: 

– Екологія мене все більше болить. Я вважаю, що перш за все нам варто включатися в подібні проекти, де ми, кожен своїм прикладом, докладаючи маленьку частку зусиль, все-таки втілимо реальні зміни. Саме цю історію я хотів би донести коломиянам. Сортувати сміття – це реально.