Спілка письменників Івано-Франківщини має нового очільника


Сьогодні, 20 квітня, в Івано-Франківську відбулися звітно-виборні збори, на яких обрали нового голову спілки. Загалом на зборах було 52 із 72 членів спілки.

Спершу заслухали звіт голови Євгена Барана, далі – ревізійної комісії. До слова, Баран вибачився перед письменницею Ольгою Бабій за конфлікт кількарічної давності, пише Галицький кореспондент.

Нагадаємо, вона тоді працювала головним редактором журналу «Перевал», і він публічно підняв питання про її завищену зарплату, яка себе не виправдовувала. Пізніше вона таки звільнилася із цієї посади, а головним редактором став Ярослав Ткачівський, пише 

Роботу десятирічного очільника оцінили задовільно, акцентували, що зробив він багато. Після цього на голову висунули Ярослава Ткачівського та Світлану Бреславську. Письменниця Марія Вайно запропонувала Барану втретє очолити спілку, проте він відмовився. Так, залишилося двоє кандидатів, кожному надали слово для оголошення програми.

Ткачівський є членом спілки понад 20 років. Бреславська – три. Обидва кандидати обіцяли залучати молодь, підтримувати спілчан щодо друку їхніх книг та належної промоції.

Світлана Бреславська пообіцяла підтримку спілчан в отримуванні премій. Ярослав Ткачівський сказав, що не буде керувати авторитарно, а дослухатиметься до думки правління та інших спілчан. А ще запевнив, що йде тільки на один термін, щоб передати свій досвід молоді. А після цього хоче, щоб спілку очолив «хтось молодий».

Під час обговорення Михайло Сидоржевський сказав, що головувати повинен добрий адміністратор і менеджер. На це письменник Василь Добрянський відповів, що адміністратор-графоман на цій посаді не потрібен. «Хто він такий, аби оцінювати Ткачівського та Сидоржевського?», – обурився Михайло Симчич.

Врешті отець-письменник Роман Паньків попросив письменників схаменутися і згадати про піст. Це подіяло. Відтак Сидоржевський додав, що буде працювати з будь-яким головою. Також він порівняв сьогоднішню ситуацію з виборами в державі.

Висловився про ситуацію і письменник Богдан Томенчук, на думку якого те, що відбулося, виглядає не «по-чоловічому»…

Голосували 52 члени спілки, Бреславську підтримали – 33 особи, а Ткачівського – 19. Головою спілки наступних п’ять років буде Світлана Бреславська.

Членами правління стали Неоніла Стефурак, Василь Бабій, Василь Добрянський, Богдан Томенчук, Лариса Колесник, Євген Баран, Михайло Батіг та Ярослав Ясінський.