Справою калуських активістів зацікавилася обласна прокуратура


Про це повідомив один із громадських активістів Олег Савка.

«Ще сьогодні мене викликають до слідчого. Кажуть, що готують матеріали справи до суду, щоб закрити згідно нещодавно прийнятого закону, — повідомив «Вікнам» кілька днів тому Олег Савка. — Але у суді справа ще не зареєстрована».

Нині громадський активіст у коментарі «Вікнам» зазначив:

«Вчора зранку моєму адвокату подзвонив слідчий Денис Майборода і сказав, що приходити уже не треба, оскільки справу на вивчення забрала обласна прокуратура. Прокуратура може подати справу до суду на закриття, або ж подати до суду обвинувальний акт».

Цю інформацію підтвердив і адвокат Олега Савки Володимир Бандура.

А от начальник калуської міліції Василь Хомин таку інформацію — заперечив. За словами Василя Хомина, справа нині знаходиться у Калуському міськвідділі міліції і її готують передати до суду на закриття.

Водночас нині у соціальній мережі Фейсбук з’явилася інформація від луцької активістки Майі Москович:

"Замість того, щоб закрити кримінальні провадження, порушені проти активістів луцького Євромайдану прокуратура області передала їх до міліції для проведення слідчих дій та підготовки обвинувальних актів (інформація з власних джерел)! Сьогодні були з колегами були у режимному об’єкті під назвою Прокуратура Волинської області. Мали намір зустрітися з прокурором і задати йому питання, чому прокуратура не виконує Закон України і справи проти нас досі не закриті. Цивілізованої зустрічі не вийшло:

1. Нас повідомили, що в прокурора Андрія Параки сьогодні не прийомний день і запропонували зустрітися з першим заступником.

2. На вимогу зайти все таки до прокурора, заступник начальника УМВС Волині Володимир Поліщук відреагував в стилі “банди”: він особисто, закривши прохід власним тілом не пропускав депутатів в приймальню до прокурора.

3. Журналістів не пустили на зустріч з нами і першим заступником.

4. Перший заступник Володимир Троц не дав відповіді на жодне з наших питань. Сказав, що він нас послухав і відповідь пришле листом на поштову адресу.

5. За нашою інформацією, справам надали заднього ходу і вони вже знову у міліції. Режим впроваджує Закон “про амністію” у дію вже 15 днів".

Нагадаємо, Майя Москович була серед активістів, які 2 грудня винесли з будівлі Волинської ОДА кілька офіційних портретів президента Віктора Януковича, принесли їх на луцький євромайдан і спалили. Також в акції, крім Майї, брали участь депутати Луцької міськради Богдан Шиба та Сергій Григоренко.

Активістку звинуватили в «хуліганстві, вчиненому групою осіб» (ч.2 ст.296 КК України ) і «закликах до вчинення дій, що загрожують громадському порядку» ( ст.295 КК).

За ст. 296 (ч.2) була відкрита справа і щодо калуських активістів, які спалили портрет Віктора Януковича 30 листопада минулого року, під час сесії Калуської міської ради. Згодом одного із активістів — Олега Савку перевели зі свідків у підозрювані. Калушани двічі збиралися під калуським міськвідділом міліції на підтримку калуських активістів, а начальник Калуського МВ УМВС Василь Хомин запевнив, що права проти калуських активістів буде закрита упродовж 10 днів. 10 днів «збігло» 4 січня. Однак справу і досі не закрили і навіть не передали до суду на закриття.

За словами Володимира Бандури, «з усіма такими справами по всій країні коїться щось дивне». За його інформацією, обласна прокуратура забрала на вивчення і справу івано-франківських активістів «про захоплення адмінбудівель».

Нагадаємо, 2 грудня  минулого року група людей проникла у приміщення Івано-Франківської облради. Очолили колону молоді Андрій Подільський та депутат обласної ради Віктор Неміш Ситуацію врегулювали на місці без жодних конфліктів.

Проте одразу з’явилося повідомлення від прес-служби ОДА від голови ОДА, головного регіонала Прикарпаття Василя Чуднова з вимогою за цими фактами  розпочати кримінальне провадження.

Нині 29-річний Андрій Подільський підозрюється в організації так званого штурму ОДА. 12 грудня минулого року йому було вручено відповідне повідомлення. Андрія Подільського звинувачують у скоєні злочину, передбаченого ст. 341 Кримінального кодексу України — захоплення державних або громадських будівель, за якою максимальне покарання до трьох років позбавлення волі.