Справу Коцаби розглядатимуть у Львівському апеляційному суді


Івано-Франківський апеляційний суд звернувся з поданням до Верховного суду про направлення кримінального провадження щодо Руслана Коцаби до іншої апеляційної інстанції.

Це пов'язане з тим, що неможливо утворити склад колегії через відсутність потрібної кількості суддів. Про це повідомляють у прес-службі Івано-Франківського апеляційного суду.

Відтак, 2 листопада Верховний суд виніс ухвалу, відповідно до якої кримінальне провадження щодо Руслана Коцаби обвинуваченого за ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 114-1 КК України направляється на розгляд до Львівського апеляційного суду.

Довідково: Стаття 111. Державна зрада

  1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, 

карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Стаття 114-1. Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань

  1. Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1".

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців. Та Апеляційний суд блогера виправдав.

Втім, у червні 2017 Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу апеляційної інстанції. На думку колегії, висновок апеляційного суду про "недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним". Тож постановила призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Однак, в апеляційному судді закінчились судді, відтак справу передали в іншу область. Проте апеляційний суд Київської області прийняв рішення повернути справу Руслана Коцаби до першої інстанції. Далі справа попала до богородчанського суду,  втім один із суддів подав на самовідвід. Пізніше справу направили до Долинського суду, однак суд повернув справу прокурору.