Справу Коцаби слахатимуть у Долинському суді


Ухвалою колегії суддів апеляційного суду кримінальне провадження про обвинувачення Коцаби направлено на розгляд по суті до Долинського районного суду Івано-Франківської області.

Таке рішення сьогодні, 2 лютого прийняла колегія суддів  судової  палати  з розгляду кримінальних  справ Апеляційного  суду Івано-Франківської області розглянувши у відкритому судовому засіданні подання голови Богородчанського районного суду Івано-Франківської області Битківського про передачу кримінального провадження про обвинувачення Руслана Коцаби у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 114-1 КК України, на розгляд іншого суду.

Ухвала набирала законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1"

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців. Та Апеляційний суд блогера виправдав.

Втім, у червні 2017 Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу апеляційної інстанції. На думку колегії, висновок апеляційного суду про "недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним". Тож постановила призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Однак, в апеляційному судді закінчились судді, відтак справу передали в іншу область. Проте апеляційний суд Київської області прийняв рішення повернути справу Руслана Коцаби до першої інстанції. Далі справа попала до богородчанського суду,  втім один із суддів подав на самовідвід.