Справу Руслана Коцаби слухатимуть у Коломийському суді


На розгляд до Коломийського міськрайонного суду надійшов обвинувальний акт про вчинення кримінальних правопорушень Коцабою, передбачених частиною першою статті 111, частиною першою статті 114-1 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням установлено, що обвинувачений,  уродженець та житель м. Івано-Франківська, 1966 року народження раніше не судимий, журналіст, обвинувачується у державній зраді, перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань  в особливий період. Про це повідомляє прес-служба суду.

Кримінальне провадження у вказаній справі розглядає колегія суддів.  

Справу призначено до підготовчого судового засідання на 10:00 24 липня 2019 року з урахуванням перебування суддів у частинах основних щорічних відпусток з 25 квітня 2019 року по 19 липня 2019 року.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1"

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців. Та Апеляційний суд блогера виправдав.

Втім, у червні 2017 Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу апеляційної інстанції. На думку колегії, висновок апеляційного суду про "недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним". Тож постановила призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Однак, в апеляційному судді закінчились судді, відтак справу передали в іншу область. Проте апеляційний суд Київської області прийняв рішення повернути справу Руслана Коцаби до першої інстанції. Далі справа попала до богородчанського суду,  втім один із суддів подав на самовідвід.

Пізніше справу направляли до Долинського суду. Втім вже через декілька днів Долинський районний суд Івано-Франківської області повернув прокурору обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення Руслана Коцаби.