США готові заблокувати рахунки представників української влади, - речник Єврокомісії


Речник Європейської комісії Олів'є Ведріне заявляє, що за його інформацією Сполучені Штати Америки готові заблокувати банківські рахунки нинішніх представників української влади.

Про це він заявив журналістам, передає РБК-Україна.

На запитання про те, як у Європі оцінюють сьогоднішню ситуацію в Україні, він зазначив: "Зараз абсолютно спокійна обстановка, тому що між опозицією і владою є Майдан і він абсолютно мирний на всі 100%".

На запитання про те, які заходи будуть вжиті з боку ЄС або, можливо, США у випадку, якщо і сьогодні повториться штурм Євромайдану, Ведріне зазначив: "Вже проінформовані й дуже добре знають ситуацію і США, і ЄС. Вони дуже добре знають, що сталося на Майдані в Києві минулої ночі. Міністр закордонних справ Німеччини заявив, що Європейська комісія в разі повторення інциденту надасть допомогу Україні. Я також чув від своїх друзів в Америці, що якщо стосовно мирних громадян буде застосована сила, США заблокують деякі банківські рахунки".

Водночас спікер Єврокомісії зазначив, що ЄС не є імперіалістичним утворенням і не може зробити якісь кроки замість України. Він очікує якихось кроків від України. "Україна повинна ініціювати цей процес", - зазначив він.

На запитання про те, які саме дії влади проти мирних демонстрантів будуть підставою для застосування санкцій, він зазначив: "Ситуація стабілізована на даний момент, і це застосування сили вже на сьогодні залишається відносно стабільним. Є дві сили, які дивляться один на одного. Це як протистояння двох боксерів, які чекають, хто перший вдарить... А причиною для застосування санкцій може бути вибух насильства. Сьогодні немає підстав для застосування таких рішучих заходів з боку США".