Стало відомо, кого позбавлять соцвиплат: організували масштабні перевірки


Кабінет Міністрів України запустив масштабну програму верифікацій соціальних виплат і пенсій населення, згідно з якою деяких громадян позбавлять пенсій.

Про це повідомляє aif.ua з посиланням на заступника міністра фінансів Юрія Джигіра.

Так, позбутися пенсійних виплат громадяни можуть у тому випадку, якщо:

  • оформили свої виплати за підробленими документами або документами, що містять помилки;
  • покинули територію України (виїхали за кордон);
  • проживають на непідконтрольній уряду території країни, або має статус внутрішньо переміщеного особи, але не може підтвердити з допомогою перевірки фактичного місця проживання на “вільній” території.

“Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомога з державного бюджету отримували саме тим, кому вона потрібна. Бюджетні кошти повинні витрачатися ефективно та прозоро, а допомога надаватися адресно. Тому проведення верифікації в інтересах не лише людей, яким дійсно потрібна допомога, але і всіх чесних платників податків”, — заявив Джигір.

Заступник міністра додав, що завдяки схожому механізму верифікацій 2017-го і 2018 року уряду вдалося припинити витрату 14 млрд гривень із державного бюджету. Тоді перевірка працювала лише для переселенців, стосувалася вона не тільки пенсій, але і виплат соціально незабезпеченим громадянам і пільг.

Як відомо, на початку лютого у Верховній Раді України зареєстрували законопроект № 9511 “Про верифікацію та моніторингу державних виплат”. Документ був прописаний і затверджений у Кабінеті Міністрів України.

У законопроекті передбачені три етапи верифікації:

  • превентивна — перевірка проводиться перед призначенням соціальної виплати і пенсії;
  • поточна — перевірки для тих громадян, котрі вважають, що отримали законне право на соцвиплату;
  • ретроспективна перевірка здійснюється для раніше призначених виплат.

Варто зазначити, що перевіряти будуть пільги, субсидії, стипендії та інші соціальні виплати для населення, які надають за рахунок місцевих і державного бюджету або Пенсійного фонду.