Стало відомо, які прикарпатські лікарні стануть опорними


При визначенні опорних лікарень (багатопрофільних лікувальних закладів інтенсивного лікування 2 і 1 рівня) на Івано-Франківщині брали до уваги показники ефективності роботи у 2018 році

 Про це повідомив заступник начальника обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Михайло Паскар у прямому ефірі "Теми дня" на Суспільному Карпати.

Моніторинг проводило Агентство США з міжнародного розвитку USAID. За цими показниками визначали ефективність роботи медичних закладів Прикарпаття. Від департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації надійшла пропозиція про включення 9 медзакладів, які взяли перших 9 місць відповідно до дослідження їхньої роботи: Івано-Франківську обласну клінічну лікарню, Івано-Франківську центральну міську клінічну лікарню, Коломийську, Косівську, Городенківську, Калуську, Долинську, Надвірнянську ЦРЛ і Бурштинську центральну міську лікарню.

"Хоча у бурштинській лікарні лише 100 ліжко-місць (у моніторингу зайняла 8 місце), але частина населення Галицького, Рогатинського та Калуського районів користується послугами саме цього медзакладу. Міністерство охорони здоров’я рекомендувало обласному управлінню включити бурштинську лікарню у перелік опорних", - повідомив Михайло Паскар.

Також він додав, що при визначенні брали до уваги кількість хворих, пролікованих на інфаркт міокарда, мозкові крововиливи, прийняті пологи, також наявність медичного обладнання.

Галицька лікарня, як і всі інші медичні заклади, які не потрапили у перелік багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, залишаються лікарнями планового лікування.

"Це не означає, що буде тільки терапевтичний профіль. Будь-яка центральна районна і міська лікарня зможе до 1 квітня укласти угоди з Національною службою здоров’я з переліку пакетів надання медичних послуг. Будь-яка з цих лікарень має повне право на терапевтичний пакет, хірургічний пакет, пологовий, амбулаторно-профілактичну допомогу вторинного рівня", - розповів заступник начальника обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Михайло Паскар.

З 1 квітня 2020 року медзаклади працюватимуть у тестовому режимі, і лише за результатами роботи буде завершено остаточне визначення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування.