Станції переливання крові потрібні донори з третьою негативною групою крові


Наприкінці минулого тижня станція переливання крові повідомила, що їм гостро бракує крові всіх груп з від'ємним резусом.

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо головний лікар Станції переливання крові Ігор Дожджанюк заспокоїв, що наразі катастрофічної ситуації немає.

«Коли ми бачимо, що зменшуються запаси крові, ми просимо її здати, адже лікарні постійно у нас беруть кров на еритроцити. Зазвичай перед вихідними ми просимо здавати кров, адже у суботу та неділю ніхто не приходить. Це гарна практика», - зауважує лікар.

За його словами, наразі є потреба у донорах з ІІІ групою (резус мінус).

«Ми не встидаємось просити людей, аби вони здали кров. Це стимулює їх. Окрім того, ми співпрацюємо з вишами, поліцією, прокуратурою. Наприкінці минулого тижня здавати кров приходили енергетики», - зауважує Дожджанюк.

Медик додає, що сьогодні до обіду здати кров прийшли понад 30 франківців.

Як відомо, готуючись до здачі крові, необхідно дотримуватись таких правил: напередодні ввечері необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, смажену, копчену їжу, яйця, молочні продукти та напої, які містять алкоголь. У день здачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивного фізичного навантаження чи прийому алкоголю. А ще варто пам’ятати - за 2 години до та 2 години після здачі крові палити небезпечно не тільки для донора, і для того, кому потрапить кров.

Нагадаємо, раніше Бліц-Інфо писало, як в Івано-Франківську шукають донорів та хто ними стає.