Станіславський феномен: Як Івано-Франківську вдалося стати найкращим містом України


Про те , що таке метушня , в Івано -Франківську знають лише з чуток . Жителі кращого міста України впевнені , що секрет тутешньої гармонії в патріотизмі і толерантності

На світанку Івано -Франківськ виглядає , як декорація до фільму , - маленькі чисті вулиці , різнокольорові будиночки , витончені ковані скульптури і велика кількість квітів . Про те , що це не бутафорія , а справжнє місто , свідчать тільки самотні постаті двірників і туристи з похідними рюкзаками . Автомобілів тут практично немає - центр оголошено зоною , вільною від машин , і відкритий виключно для пішоходів.

Парламентська Асамблея (ПАРЄ ) відзначила культурний розвиток Івано -Франківська Почесним знаком Ради Європи. Він був вручений 5 вересня 2012 . Таким чином організація підтверджує , що місто відповідає низці європейських вимог - активно просуває ідеали дружби , єдності і братерства , організовує свята та події міжнародного рівня. Крім Івано -Франківська нагороди Асамблеї отримали ще три українські міста - Харків , Луцьк та Одеса .

Молодий чоловік у рваних джинсах з татуюванням на плечі хреститься біля входу в православний храм і тут же розчиняється в потоці жителів міста і туристів , які поспішають до відкриття численних кафе .

«Те , що поруч знаходяться Польща , Чехія , Угорщина , диктує темп і стиль життя нашого міста , - каже домогосподарка Вікторія Болотенюк . - Люди, які приїжджають з-за кордону , відчувають себе як вдома ».

З кожним роком Івано -Франківськ стає все більш європейським , відзначає Вікторія , а з нею і понад півмільйона туристів , які щорічно приїжджають в місто .

 

По-людськи

У будинку сімейства БОЛОТЕНЮК гостям завжди раді . На плиті закипає чайник , на столі - солодощі та фрукти.

« У місцевих жителів менталітет такий - ми всіх повинні нагодувати , - усміхається Сергій Болотенюк . - У нас всі свята пишні , багаті . Люди можуть влізти в борги , але відгуляють важлива подія на вищому рівні ».

Подружжя Сергій і Вікторія виховали двох дітей , а зараз з нетерпінням чекають появи першого онука. Про рідне місто пара говорить з неприхованим захопленням , вони не раз бували і в інших українських містах і за кордоном , але вже через кілька днів хотілося додому . Вже дуже звикли до спокійного темпу життя і до того , що більшість городян один одного знають.

« Буває , вискочиш на базар на десять хвилин , зустрінеш когось і затримуєшся на годину . У нас люблять спілкуватися , - пояснює Вікторія . - І діти вдома не сидять - у місті всі умови і для розвитку , і для дозвілля ». Т

ут є аквапарк , льодова арена , боулінг , два кінотеатри , безліч гуртків і студій. Школяр Назар Болотенюк підтверджує: «Серед моїх друзів дуже популярний байдарковий гурток , секції з тенісу , регбі , пінг- понгу. А ще екологічна станція - там є свій зоокуточок ». Заняття на станції проходять безкоштовно , діти вивчають рослини , птахів , тварин. Наприклад , в липні їх завданням було дослідити і визначити , який сорт календули найкращий для рідного регіону .

Івано - Франківськ - це центр науки і освіти , впевнений мер міста Віктор Анушкевичус. Троє його синів закінчили школу і університет тут , хоча була можливість навчатися за кордоном. « У 2007 році старший син стажувався в Нью- Йорку. Повернувся в жаху. Сказав , що Америка живе зовсім на іншій хвилі - хвилі грошей і погоні за успіхом . І йому там було дуже некомфортно » , - розповідає градоначальник. У рідному ж Івано -Франківську знаходяться три найбільших університету - Івано - Франківський національний медичний університет , Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника та Івано - Франківський національний технічний університет нафти і газу. В останній зараз приїжджають вчитися з усього світу . Найбільше студентів з Саудівської Аравії , Кувейту , Тунісу та Лівії , але вибирають для себе місцеві вузи і угорці з поляками , і росіяни . Дійсно , на вулицях міста багато іноземців , і вони відчувають себе тут цілком комфортно. За словами Анушкевичуса , принцип толерантності був закладений ще сотні років тому , коли місто тільки будувався . «Подивіться , навколо ратуші знаходяться чотири церкви різних конфесій - синагога , єпархія Української Православної церкви , Римсько -католицька колегіата та Греко - католицький кафедральний собор . «Люди шанобливо ставляться і до вибору мови - тут можна спокійно говорити російською , будучи впевненим , що співрозмовник не почне поважати тебе менше . Як кажуть гуцули , « Ніхто вам у писок не дасть» , - усміхається мер. Більше того , багато жителів міста володіють не лише російською , а й англійською, польською , німецькою мовами і з радістю переходять на них , щоб показати повагу до свого співрозмовника .

 «Наше місто дуже безпечний . Не страшно відпустити дитину саму до школи або гуляти після десяти , - стверджує Вікторія Болотенюк . - Вулиці добре освітлені , майже скрізь є міліцейський патруль. У нас навіть жартують , називаючи місто «Івано - Ментовські ». У мерії підтверджують: існує програма профілактики криміногенних зон - у місті встановлені камери , ведеться постійне спостереження. Місцева влада займаються і розвитком медицини - тільки за останні роки було закуплено 14 карет швидкої допомоги , вдосконалені відділення реанімації та нефрології міської лікарні .

 

Золоте місто

Івано -Франківськ знаменитий своїми фестивалями , наймасштабніший з яких - Міжнародний фестиваль ковалів .

У травні 2012 року він пройшов вже в десятий раз і збігся з 350- річчям міста. У святкуваннях взяли участь ковалі з 19 країн , у тому числі з Австрії , Бельгії , Фінляндії та Німеччини. Не менш знамениті і традиційне свято хліба на честь збору врожаю , і Прикарпатський вернісаж - виставка - продаж творів мистецтва: ікон , свічок , національного вбрання та прикрас. У творчих колах Івано -Франківськ відомий як батьківщина Станіславського феномену ( до 1962 року місто називалося Станіславом ) . Суть феномена в тому , що саме тут з'явилася група знаменитих письменників і художників , багато в чому визначили сучасний український культурний процес , - Юрій Андрухович , Юрій Іздрик , Тарас Прохасько , Володимир Єшкілєв та інші. « Вважається , що тут особлива енергетична зона , яка породжує літераторів , - каже письменник Ольга Деркачова , автор оповідань еротичного характеру. - Івано -Франківськ одне з небагатьох міст , де ще чути людські кроки . Тут тихо , спокійно. Можна поспішати , а можна розслаблено брести . У великих же містах ти можеш тільки літати ». Це підтверджує і художник Роман Бончук - автор найбільшої в країні картини «Хроніки України » розміром в 150 квадратних метрів. «За що я люблю своє місто ? За те , що я приїхав на інтерв'ю , поспілкувався з журналістом , опісля застрибнув у машину , і вже через десять хвилин я в студії , творю , - пояснює Роман . - Я б не зміг цього зробити в Дніпропетровську чи Києві . Я б стояв в пробках , втрачав час ». Бончук упевнений: для талановитих людей Івано - Франківськ - це плацдарм.

У провінції , де є життя , душа , культура , є все, щоб художник був щасливим , навіть не будучи визнаним .

Дійсно , не всі творчі франківчани прагнуть слави . Місцевий хор «Як умієм , так и пієм » починав виключно « для душі » , але швидко полюбився українцям і тепер збирає аншлаги і в рідному місті, і на виїзді. Головна умова для участі в хорі - відсутність музичної освіти . «За чотири роки існування через хор пройшло більше 300 осіб. Проект нестандартний , але людям подобається. Буквально місяць тому вийшов перший альбом « Веселих свят » , - розповідає засновник хору Ярема Стецик . - Одна з наших найвідоміших композицій - пісня « Горло ». Під час її виконання хористи набирають у рот воду і плюють у натовп. І , що дивно , серед глядачів ще не було обурених ».

В Івано -Франківську люблять все нове і незвичайне , але намагаються зберігати традиції , зазначає молодий дизайнер Любця Чернічкіна . Дівчина адаптує українські народні вбрання до сучасності. «Коли я починала , думала , що нікому не сподобається , а це припало до душі всім » , - говорить вона. У Чернічкіна є свій магазин , в якому одягається половина міста. Авторську блузку можна купити за 650 гривень , кожух коштує від 2000 до 4000 грн. «Енергетика у цих речей наша , гуцульська , - з гордістю каже дизайнер. - У нас же в Івано -Франківську найкращі люди , і це відчувається ». Дійсно , до кого ні підійдеш на вулиці або в кафе , всі починають посміхатися і охоче йдуть на контакт. Про рідне місто говорять тільки хороше. Незважаючи на те , що у багатьох є можливість виїхати до Європи , цей варіант навіть не розглядається.

 

Тому й варто

Жителі Івано-Франківська впевнені : важко знайти місто кращим, ніж їх рідне

Петро Мицик, приватний підприємець:

«Івано - Франківськ - найчистіший зі всіх , де я бував. Коли до мене приїжджають друзі зі Східної України , фотографуються і кажуть: « Викладу в інтернеті і скажу всім , що був у Європі ».

Тетяна Барибіна, кухар:

« Народитися тут - це вже казка . Я десять років прожила в Москві , і лише коли повернулася , зрозуміла , як місто змінилося . Тут багато супермаркетів , хороших ресторанів , кафе , барів » .

Іванна Зацеба, менеджер з туризму:

«У моєму місті найдружелюбніші і відкриті люди. До кого б ви не підійшли з питанням , вам завжди допоможуть. Як знайти дорогу , де найсмачніша кава , куди піти ввечері - всі із задоволенням розкажуть ! ».

Любов Загоровська, журналіст:

«Івано - Франківськ - великий будинок , в якому всі ми сім'я. Де б ти не був , завжди зустрічаєш когось знайомого. Навіть якщо підеш дворами і сховаєш обличчя під кепку , все одно тебе хтось впізнає і покличе на ім'я ».

Ігор Кириченко, студент :

«Найкрасивіші дівчата не тільки України , а й усього світу живуть у Івано-Франківську - це факт! »

Ольга Шиленко, Фокус