Старі автобусні зупинки з мозаїкою пересварили людей на Прикарпатті


Дехто закликає зберегти зупинки і зробити їх надбанням.

Баталії через зупинку точаться у Тязеві, на Прикарпатті. Сільські чиновники вирішили знести мозаїчну, а активісти наполягають, що робити цього не можна, бо йдеться про культурну спадщину, повідомляє ТСН

Місцеві мешканці виступили на захист Мамая - легендарний козак просидів на в’їзді до Тязева майже півстоліття, а тепер керівництво ОТГ вирішило його знести. «Звичайно, зупинка має художню, мистецьку цінність. Це було б візитівкою нашого села. Зараз таких нема. Це - старовинна реліквія», - переконані селяни. 

Очільник села каже - це благоустрій. Мовляв, поруч вже є нова скляна зупинка, а замість старої буде зелена зона і про це, твердить, просили самі мешканці. «Зупинка не використовується за цільовим призначенням, а люди приходять справити протребу, молодь дозвілля проводить. Ну і псує, на думку громади, вигляд як перед церквою, так і в цілому населеному пункті», - каже голова сільської ради Ямницької ОТГ Роман Крутий. 

Жодних документів, що мозаїка цінна, кажуть чиновники, немає. Натомість експерти переконують, що йдеться про цілий пласт  української культури часів союзу. І часто цей стріт-арт - справа рук не аматорів.  «Деякі з них були реально відомими митцями того часу і навіть видатними художниками, які на свій час, в 60-70-х роках, мали таку можливість розкрити свою індивідуальність в таких безпредметних формах на противагу офіційним виставкам» - каже проректор Львівської Національної Академії мистецтв Роман Яців.

Це була непроста праця, кажуть сучасні мозаїсти. Над одним об’єктом бригада художників працювала з місяць. Панно викладали смальтою - спеціальним непрозорим кольоровим склом, або битою керамікою.

«На місці наносили на стіну цемент і набирали попередньо порізаний матеріал. Руки затікають, якщо десь вище. Дощ, вітер - це все вони на своїй шкірі могли відчути», - розповідає майстер-мозаїкар Олег Дунаєвський.