Староста і перукар


У 1899 р. в Окружному суді Станиславова розглядалася справа, яка прогриміла на всю Австро-Угорську імперію. Перукаря з Надвірної Вольфа Блау засудили до двох місяців тюрми за те, що він начебто образив надвірнянського старосту Владислава Галецького.

Староста протягом п’яти років стригся і голився в закладі пана Блау і не платив за послуги. Врешті-решт перукар почав вимагати від Галецького оплати й відмовлявся надалі обслуговувати його безкоштовно. Старосту це страшенно розгнівало. Він пригрозив знищити бізнес пана Блау і дотримав слова. Галецький посприяв тому, щоб перукареві в десять разів (!) збільшили податок, пише Західний кур'єр

Коли ж крайова податкова влада скасувала це підвищення й знизила податок перукаря до звичайного рівня, староста на місяці затримав виконання цього рішення. Крім того, Галецький забороняв своїм підлеглим відвідувати перукарню пана Блау, а повітовому лікарю – запрошувати перукаря допомагати йому готувати пацієнтів до операції. Коли ж пан Блау почав скаржитися на свавільного чиновника, Галецький подав на нього в суд за образу, в результаті чого перукаря засудили до двомісячного ув’язнення. Але пан Блау, очевидно, був не з лякливих. Він звернувся до вищих судових інстанцій, оскаржив вирок і був з тріумфом виправданий. 

А надвірнянського старосту чекало дисциплінарне розслідування з приводу зловживання службовим становищем. Крім того,  преса підняла такий галас навколо цього процесу, що Галецького невдовзі з ганьбою звільнили.