Столиця ЗУНР у Станиславові:Чи буде у місті Меморіальний музей, присвячений цій події?


Прикарпаття вражає своїми духовними скарбами. Це край з надзвичайно багатими історичними та культурними традиціями, наповнений історією величі та нескореності духу.

Історія Прикарпаття оживає завдяки безлічі музеїв, що перебувають як у комунальній власності, так і діють на громадських засадах. Кожен із музеїв зберігає і популяризує цінні колекції археології, живопису, скульптури, іконопису, вишивки, речей побуту, архівних документів та ін. Не лише місто, а й область в цілому можуть пишатися такою кількістю збережених історично-важливих експозицій, пише Західний кур'єр

Важливу роль, як для сучасного Івано-Франківська, відіграло проголошення ЗУНР та роль тодішнього Станиславова у подіях 1919 року, про що детально розповідає історик, краєзнавець, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, лауреат обласних історико-краєзнавчих премій імені І. Вагилевича та імені академіка І. Крип'якевича  Богдан Михайлович Гаврилів. Саме він став ініціатором та автором ідеї створення Меморіального музею у нашому місті, присвяченого історії ЗУНР у тодішній столиці Західноукраїнської Народної Республіки. Музей планують відкрити в історично важливій будівлі, де зараз знаходиться Народний дім №1 на вул. Т. Шевченка, 1, яким опікується департамент культури міста Івано-Франківська. Парламент ЗУНР діяв там впродовж п’яти місяців, тому вся увага і зв’язки були зосереджені на місто Станиславів. Багато важливих законів ухвалювалися в стінах теперішнього Народного дому.

«Спочатку у мене виникла ідея створення музею, адже 1 листопада велика річниця від проголошення ЗУНР –  100-річчя, і це надихнуло мене. Як багаторічний дослідник, краєзнавець і фаховий історик я вирішив заручитись підтримкою Національної спілки краєзнавців України, – розповідає Богдан Михайлович. – Після обговорення та узгодження цієї ідеї з колегами-краєзнавцями ми почали шукати розуміння у місцевої влади».

Ще один із ініціаторів проекту – Михайло Юрійович Косило – заслужений працівник освіти України, краєзнавець, голова Івано-Франківської організації НСКУ, президент федерації спортивного туризму. Саме він першим підтримав Богдана Гавриліва. Краєзнавці надіслали до міського голови лист з проханням підтримати ідею створення Меморіального музею до 100-річчя ЗУНР.

«Правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України звернулося до обласної ради з пропозицією щодо створення у м. Івано-Франківську музею історії ЗУНР за участі Музею визвольної боротьби ім. С. Бандери та Краєзнавчого музею, які мають відповідні фонди з історії ЗУНР. Наша пропозиція згодом знайшла підтримку, тому маємо надію на реалізацію ідеї. Ми запропонували, що музей буде доцільно створити в приміщені Народного дому №1, де в 1919 році було проголошено Акт Злуки ЗУНР з УНР, а також впродовж п’яти місяців працював парламент ЗУНР в складі 150 депутатів. Музей підкреслить роль Станиславова (Івано-Франківська) як однієї з історичних столиць Української держави – ЗУНР. Музей варто створювати на державному рівні, можливо, як філіал від інших краєзнавчих музеїв», – йдеться у спільному листі Б. Гавриліва і М. Косила до міського голови Руслана Марцінківа.

Повноцінне приміщення як для окремого музею, так і для філії знайти сьогодні  досить проблематично. «Головна проблема полягає у тому, що у міста немає відповідних приміщень для створення нових музеїв. Хоч ідея створення такого Меморіального музею хороша, але я як один із ініціаторів розумію усю складність подібного процесу. Більшість історичних будинків знаходяться у приватній власності. Приватна власність захищається Конституцією. Але і музеї місту потрібні. Крім цього, є багато нюансів  технічного плану. Важливо, аби до музею був вільний, широкий доступ. Отож поки що реалізація ідеї потребує об’ємного виконання», – наголошує Михайло Косило.

«Все залежить від сприяння як краєзнавців, так і місцевої влади. Я розумію, що потрібні неабиякі зусилля для створення такого музею, багато фінансів... Та вважаю, що ідея того варта. Плануємо підготувати тематичні експозиції: «Листопадовий зрив у Львові 1918р.», «Січові стрільці – основа Української Галицької Армії», «Три столиці ЗУНР (1918—1919рр.)», «Діячі ЗУНР з Прикарпаття», «Третя столиця ЗУНР в Станиславові», «Збережені пам’ятки ЗУНР у Івано-Франківську», «Вшанування пам’яті діячів ЗУНР на Прикарпатті і т.д.», – розповідає Богдан Гаврилів.

Поки що є лише позитивне рішення  мера міста щодо виділення кімнати для створення Меморіального музею. Зараз там тривають ремонтні роботи. Як зазначають краєзнавці, вони отримали повне розуміння від міської та обласної влади. А от чи встигнуть із створенням експозицій у музеї – поки що невідомо. Окрім цього, до 100-річчя ЗУНР будуть відкриті експозиційні виставки із фондів Музею визвольної боротьби, а в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбудуться різні виступи, тож подія буде окремо висвітлюватись у всіх можливих варіантах.